Italija – Limone, selo stogodišnjaka

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/10127/italija-limone-selo-stogodisnjaka

Mnogo sunca i dobro jelo – tako Italijani podrazumijevaju uživanje, posebno stanovnici mjesta Limone na Gardenskom jezeru, kojima je dug život u krvi. Stanovnici Limonea uživaju se dobrom zdravlju.

U ovom mjestu, sa oko 1000 stanovnika, živi natprosječni broj osamdesetogodišnjaka, a posebno devedesetogodišnjaka. Prije dvije godine, umrla je do tada najstarija mještanka u 108. godini. Danas najstariji stanovnik je jedna mještanka sa 99 godina. Već dugo vremena selo Limone je na meti istraživača i radoznalaca. Pogotovo od kako su naučnici otkrili jedan protein, koji štiti protiv oboljenja kardiovaskularnog sistema, a koji bi trebao biti razlog dugovječnosti stanovnika Limonea.

Sve je počelo još 1978 godin,e kad je jedan stanovnik Limonea došao u bolnicu sa zabrinjavajućim vrijednostima kolesterola u krvi . Ljekar mu je bio predvidio jednu vrlo brzu smrt i to kroz srčani infarkt. Međutim, on je živ i dan danas. U njegovoj krvi pronađen je jedan novi, do tada nepoznati protein. Nakon toga, selo Limone je postalo interesantno, kako za ljekare, tako i za naučnike. Kod pedeset stanovnika Limonea, ljekari su u krvi pronašli isti taj protein, koji su nazvali Milano A1, a njegov zadatak bio bi da sa unutrašnje strane čisti krvne sudove od masnoća i zakrčenja.

 

Amerikancima je već pošlo za rukom da ovaj protein proizvedu na vještački način. Međutim, moraće proći barem još nekoliko godina, dok ovaj proizvod dođe u rafove apoteka.

Radoznalci su svakodnevni gosti Limonea. Posjeta ovome mjestu se u svakom slučaju isplati. Ako ništa drugo, da se nešto novo čuje ili vidi. Stanovnici Limonea tvrde da za njihovo zdravlje i dugovječnost, u prvom redu, trebaju zahvaliti zdravoj ishrani i blagoj mediteranskoj klimi i načinu života. Hrane se pretežno ribom, povrćem i citrusima, koji vise sa grana na svakom koraku, a u hrani koriste domaće maslinovo ulje.

Život u Limoneu se u zadnje vrijeme, takođe, promjenio. Postalo je isuviše stresno, od kada, u sezoni, kroz mjesto prođe i do dvanaest hiljada radoznalih dnevno.

Smail Špago
 

Komentariši