RTV Mostar: ”Državna sramota”: Djeca iz Mostara i Britanije čistit će Partizansko spomen groblje

image Partizansko spomen groblje u Mostaru (arhivska slika)

Mostar (RTM) – Inicijativni odbor Partizansko spomen groblje Mostar saopćio je kako će djeca iz Mostara i Velike Britanije provesti akciju čišćenja Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

”Nakon prve posjete Partizanskom spomeniku u Mostaru, tadašnji ambasador Kraljevine Norveške u našoj zemlji, Nj.E. Henrik Ofstad je izjavio da je šokiran stanjem u kojem se Spomenik nalazi.

Nije prvi koji se zgrozio nad sudbinom jednog od četiri najveličanstvenija antifašistička spomenika u Evropi. Zašto i kako je naš ponos postao gradska i državna sramota, duga je i tužna priča.

Da ne bi tako ostalo odlučili smo 26. oktobra (utorak) u 14.00 sati posjetiti Partizanski spomenik – zajedničku kuću naših mrtvih predaka i sugrađana i pospremiti koliko se može. Pomoći će nam dječija porodica Doma Egipatsko selo i dragi gosti, učenici Burlington Danes Academy iz Londona.

Sve vas koji Partizansko osjećate svojim molimo da se pridružite. Dobrodošla je svaka prijateljska ruka s nešto alata, lopaticom, metlicom, kesom za smeće, cvijetom…

To je najmanje što možemo, a moramo učiniti za one koji su u ime slobode našeg i dalekih gradova žrtvovali živote boreći se protiv
stranih i domaćih fašista za dostojanstvo čovjeka i ljudi”, saopćili su uz ostalo Savez antifašističkih boraca Narodo-oslobodilačkog rata (SABNOR) Mostara i Inicijativni odbor Partizansko spomen groblje u Mostaru. (RTM.ba)

Komentariši