Ahmed Džubur: Danas Velež nije ni mostarski, ni hercegovački!

http://www.rtm.ba/sport/11707-Ahmed-Dzubur-Danas-Velez-nije-mostarski-hercegovacki.html

image Ahmed Džubur (arhivska slika)

Mostar (RTM) – Kada su 29. augusta ove godine na Koševu sretno došli do gostujuće pobjede nad Olimpicom, fudbaleri Veleža tada su zasjeli na drugu poziciju na tabeli Premijer lige sa dobrim izgledima da već u narednom kolu domaćom pobjedom nad Zvijezdom dospiju na lidersko mjesto.

Međutim od Zvijezde je krenuo totalni sunovrat ekipe koju je tada vodio Demir Hotić. Mostarci su posramljeni sa 1:4, potom ispali iz Kupa u Zenici od Čelika, pa doživjeli još veću katastrofu u Travniku (1:5).

Hotić je potom izazvao bespotrebni skandal nepojavljivanjem na tom meču i na kasnijim treninzima, pa je u negativnoj atmosferi dočekan Željezničar, koji je pobjedom u Vrapčićima produbio agoniju mostarskog kluba. Nakon tog meča Hotić je odstupio, a na vruću stolicu je zasjeo Adis Obad koji je u svom debiju u Trebinju poražen od slabašnog Leotara (1:2).

Kroz Vrapčiće je protutnjao Široki, što je bio znak za alarm. Ekipa je na pretposljednjem mjestu, bez trenera golmana, masera, doktora, predsjednika, sportskog direktora, novca…, piše ”San”.

Osim toga i navijači su već dugo u bojkotu. Pogubna klupska politika i katastrofalni odnos prema vlastitom igračkom i trenerskom kadru te omladinskom pogonu doveli su do najveće poslijeratne agonije rođenih. Nekada su u Mostar kao pojačanja dolazili provjereni igrači, poput; Alena Mešanovića, Asima Hrnjića, Aldina Ćenana, Hadisa Zubanovića… Priliku su tada na pravi način dobivali i mladi igrači iz juniorskog pogona, poput Vladavića, Ćorića, braće Škaljić, Kodre, Juge…

Mijenjali su se treneri; od domaćih: Tanovića, Kalajdžića, Tufeka, Karabega, do «gostujućih» Šešlije, Ibrakovića, Hotića, Mitrovića… Direktori i predsjednici mijenjali su se kao na filmskoj traci. Bilo je tek nagovještaja dobrih sezona, ali bi sa prvim težim gostovanjima, nakon što bi se prošla Bradina, takve ambicije padale su u vodu. Rođeni proživljavaju danas najveću poslijeratnu krizu.

Brojni navijači ovih dana se sjećaju Veleža iz perioda kada je na čelu kluba bio prof. Ahmet Džubur, koji je rođene doveo iz Federalne u Premijer ligu.

”U vrijeme kada je moja ekipa bila u klubu, a to su Nermin Nikšić, Ćamil Zuhrić i drugi, Velež je igrao dopadljiv fudbal, Vrapčići su bili pretijesni za sve gledaoce, a na gostovanjima nas je pratilo hiljade navijača, a danas se na prste mogu prebrojati oni koji dolaze u Vrapčiće. Da tada nismo uradili tribinu, još bi se sjedilo na daskama”, kaže za «San» prof. Džubur. Podsjetio je na ambijent u kojem je radio.

”Tada su u klubu bili ljudi koji su živjeli za Velež, a danas se rasprodaje ugled kluba. Danas Velež nije ni mostarski, ni hercegovački. Navijači svojim nedolaskom na utakmice pokazuju šta misle o onima koji su u klubu. Danas, odnosno posljednjih godina uz Velež su samo «bolesnici» za klub”.

Džubur proziva i Grad zbog nebrige prema jednom od simbola Hercegovine… ”Ne može klub egzistirati ako od grada dobije 7.500 maraka mjesečno. To nije ni stotinu hiljada godišnje, a svi drugi i manje renomirani od Veleža od svojih gradova dobiju, šest, sedam puta više. Svi su digli ruke od kluba, koji se nalazi u teškoj krizi. Loše se radilo u svim segmenitima, sa trenerima, sa vlastitim igračima, nema navijača, nema sponzora…”

Osvrnuo se još jednom na period kada je sa Nikišićem i Zuhrićem vodio Rođene.

”Pitajte igrače, trenere da li im je kasnila plata. Toga nije bilo. Radili smo i sa navijačima. Sa svim klubovima smo imali super korektne relacije. U Vrapčiće su klubovi dolazili čistiti kartone, a danas dolaze razgledati grad i odnose bodove. Velež je po svojim talentima bio prepoznatljiv u jugoslovenskoj ligi, a danas kroz klub defiliraju raznorazni anonimusi, koji nemaju nimalo osjećaja prema klubu svijetle tradicije”. Džubur misli da dolaze i gori dani ako se nešto radikalno ne promijeni…

”Bojim se da Veležu prijeti pad, ne samo u Federalnu, već i u Drugu ligu. Ovaj pad se mora zaustaviti”, izjavio je za «San» Ahmet Džubur, po mnogima jedan od najuspješnijih Veležovih predsjednika.

Povratak pod Bijeli brijeg najbolnije je pitanje koje muči Velež.

”Vi znate da i danas utakmice Veleža i Zrinjskog osiguravaju stotine policajaca, bilo da se igra u Vrapčićima ili pod Bijelim Brijegom. U normalnoj državi, povratak Veleža na svoj stadion, uopšte ne bi bio sporan, jer je to stadion građen za Velež. Nažalost, u sadašnjoj strukturi stanovništva, povratak je skoro nemoguć”, smatra Džubur. (RTM.ba/San.ba)

Komentariši