studio88.ba – intervju sa Tiborom Vrabčićem oko akcije Partizansko Mostar

Očuvajmo Partizansko spomen groblje!

 

Za naredni je utorak najavljena akcija čišćenja Partizanskog spomen groblja. Prvi je to korak u akciji kojom se Spomeniku želi vratiti njegova ljepota i vrijednost, a koju su pokrenuli Mostarke i Mostarci danas raseljeni po cijelom svijetu. Kao i obično, pomoć gradskih struktura, za sada je izostala…

Prije otprilike 2 mjeseca, nekolicina Mostarki i Mostaraca oformila je facebook grupu „Pomozimo očuvati Partizansko spomen groblje“. Okupili su se jer im je smetala zapuštenost i stanje devastiranosti čuvenog spomenika, i jer su željeli učiniti nešto za spas od propadanja iznimnog spomenika estetske vrijednosti svjetskog značaja.

U kratkom vremenskom periodu, u grupu se uključilo preko 2.000 članova iz cijeloga svijeta, a brojnost i dalje raste. Među onima koji su dali svoju podršku su i Dušan Bajević, Enver Marić, Mišo Marić, Predrag Matvejević, Mugdim Karabeg, Raif Dizdarević, i brojni drugi…

Narednog će utorka biti učinjen prvi konkretni korak – organizuje se akcija čišćenja spomenika.

„I najduži put počinje prvim korakom, kaže jedna kineska poslovica, a taj će prvi korak učiniti djeca. Naime, uspjeli smo u akciju uključiti štićenike Doma za nezbrinutu djecu Egipatskog sela i njihove goste, djecu koja dolaze iz Velike Britanije. Akcija je zapravo zamišljena više kao simbolička gesta, kao edukativni sat. Želimo i da djeca odraslima pokažu šta su u stanju učiniti, ali i da mi njima usadimo osjećaj za očuvanjem Mostara i mostarskih simbola“, objašnjava Tibor Vrančić, jedan od inicijatora.

Iz Inicijative ističu kako se niko, iako je upućeno nekoliko pismenih zahtjeva, od gradske vlasti nije odazvao, niti najavio svoj dolazak. „Akciju radimo sa SABNOR-om i grupom za očuvanje spomenika na čelu s Bracom Andrićem. Uz njih, još su nam samo Parkovi obećali pomoći, osigurati nam nešto od potrebnog materijala i alata. Ipak se nadamo da će se neko iz gradske strukture odazvati, da će svojim prisustvom pokazati da su za Mostar, za njegove tradicije i u krajnjem slučaju za njegovu čistoću“, kaže Vrančić.

Spomenik je nekada bio jedan od simbola grada, bio je najljepši spomenik iz Drugog svjetskog rata na cijelom Balkanu, a danas je to mjesto na kome se okupljaju alkoholičari, narkomani, mjesto oskrnavljenih spomen ploča i uvredljivih neonacističkih i fašističkih grafita.

Konačni cilj akcije je Partizansko spomen groblje staviti u funkciju, staviti ga na listu Evropske unije kao jedan od spomenika antifašističke borbe, čime bi dobio i poseban tretman kao i određena sredstva za njegovo održavanje.

„Održavanje bi se odnosilo na njegovo redovno čišćenje, osvjetljenje i nadzor. Volje, snage i načina imamo da ovo izvedemo do kraja, jer Spomenik mora postati i zaživjeti kao kulturna vrijednost ovoga grada. U krajnjem slučaju, treba prerasti naše podjele i postati turistička destinacija, koja će u konačnici puniti gradski budžet“, poručuju iz Inicijative.

Akcija čišćenja će se održati u utorak, 26., s početkom u 14 sati. Svi ste dobrodošli!

 

Komentariši