Biciklima na Hum…raja sa www.mtb.ba.

 

Mostar miriše jugom, čak i kad je hladnoSve nekako miriše jugom, čak nije ni onako hladno.

Vožnja kreće Mostarskim poljem niz Neretvu da bismo uskoro zakačili nekakav obilazni put na Hum, brdo što se oštro izdiže iznad samog Mostara. Asfaltna dionica taman dobro dođe za zagrijavanje pa i nemamo baš vremena za fotografisanje lokalnih zanimljivosti. Jedna od njih je akvadukt, sistem za navodnjavanje koji ide iznad zemlje (smislili su ga, valjda, Rimljani). To ne bi bilo neobično da na jednom mjestu ovu građevinu presijeca cesta, a cijev je položena ispod nje. Prisjećamo se fizike i sistema spojenih posuda i zaključujemo da je sasvim logično da voda, koja teče metar-dva iznad zemlje, kad jednom krene, prođe ispod ceste i nastavi dalje, a sve bez ikakve mehanizacije, motora ili drugih pomagala.

Napuštamo asfalt

I u toj priči napuštamo asfalt. Put se dalje penje lagano uzbrdo, makadam je na trenutke dobar, ali povremeno i potežak za vožnju, ali sa svakim metrom otvara se sve bolji i ljepši vidik. Zbijamo šale na temu ko je najukusniji od nas ako lovci koje srećemo usput ne pronađu divljač pa zapucaju po nama (pozamašni Tarik se čini najboljom lovinom), rješavamo sitne kvarove na biciklima pomažući jedni drugima i stižemo do najzanimljivije dionice. Riječ je o ostacima nekakvog puta što vodi ispod dalekovoda, ali teren je prilično grdan i kamenit. No, u tome bi još i uživali da nije trnja i drače koja, kao da na sebi ima udice. To trnje je i krivo za silno pucanje guma kojeg je na ovoj dionici bilo nešto više nego obično.

Prolazak kroz lokalno selo naravno izaziva pažnju stanovništva a nas podsjeća na zaboravljena mjesta u dalmatinskom zaleđu ili čak na kakvom otoku: zidovi od slaganog kamena, miris stoke, lavež pasa. No, s tim starim imanjima se prepliću i moderne kuće sa besprijekorno uređenim travnjacima kojih se ne bi postidio ni kakav domaćin u srcu Europe.

Nažalost, ovdje je kraj makadamu, dalje vodi asfaltni put i to prvo odličan spust pa potom uspon do vrha Hum obilježenog križem koji se vidi iz najzabačenijeg kutka Mostara. Građevina je ogroma što se vidi tek kad joj se primakne, poprilično je kontroverzna jer neki smatraju da na svojoj zemlji imaju pravo graditi šta žele, drugi u njoj vide politička prepucavanja, a meni pada na pamet izjava mog sina kad smo nekad davno putovali na more: "Tata, vidi koliki je mač zabijen u zemlju!". Percepcija djeteta od pet godina koje život gleda kroz crtane filmove a ne preplitanje religija i sukoba. Možda je tako i bolje.

Neretva jednako lijepa sa svih strana

Naravno, niko od nas se ne upušta u komentare, ta nas priča ne zanima jer ovdje smo radi druženja, uživanja u prirodi, čistom zraku… Sve je ovo naša prelijepa zemlja i, ako ćemo pravo, Neretva izgleda jednako lijepo gledana s Huma ili s druge strane koja vodi na Velež što ga posjetismo proljetos.

Jasno, svaka tura u okolini Mostara završava na Starom mostu. Ovaj put nas prodavci u lokalnim dućanima smatraju italijanima i dobacuju na nevještom italijanskom, ali kad smo poželjeli da načinimo zajedničku fotku na mostu i zamolili prolaznika – čovjek je bio stranac. Odlično.Komentariši