Čvrsnica – Hajdučka vrata

 

Čvrsnica

 

Čvrsnica je jedna od najviših planina u BiH i sastavni je dio Parka prirode Blidinje. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine i s najvećim vrhom u njoj (Pločno 2.228 m). Zbog neobične ljepote njenog prirodnog okoliša redovito je odredište planinara iz zemlje i cijele regije. Planinarski dom Vilinac se nalazi na južnoj strani planinskog vijenca sa najvećim vrhom Vilincom koji je smješten u centralnom dijelu Čvrsnice i nijedna skupina planinskog sklopa ne može se ni priblžno mjeriti s Vilincem u pogledu opsežnosti vidika. Ne samo da se s njega jedna ko i u detalje vide grebe ni Velike Čvrsnice, Muharnice i sva velikočvrsnička visoravan, nego s njega vidik seže daleko do bosanskih planina: Vranice, Vlasica, Lisina, Bjelašnice, Treskavice, Raduše, Vrana, Starčevice i Tušnice. Jednako i u detalje vidik seže do Prenja, Veleža, Čabulje, Biokova i Šatora. Veliki Vilinac gledan s Glogova na Prenju nalikuje na vulkanski šiljak.

Isti je takav i kad ga promatramo s Mijatove jame pod Velikim Vranom. Crvenjak jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1.970 m. Smješteno je za padno od grebena Strmenice. Jezero je kružnog oblika, ima povšinu od oko 100 m2. Voda je bistra i pitka.

Hajdučka vrata su prirodni fenomen u stijeni kojeg je vijekovima stvarao vjetar i kamen. To je prsten od stijene kroz koji prolaze vjetrovi, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice.

Planinarska kuća Tise (1.359 m) pruža mogućnost noćenja za 20-ak ljudi. Raspolaže čatrnjom. Iznad kuće nalazi se vidikovac sa kojeg se može gledati stijena Velikog Kuka kao na dlanu.

U lovačkoj kolibi Žlijeb (980 m), može se prenoćiti i zaštititi od nevremena…

Komentariši