Video: Mostar United

http://protest.ba/v2/video-mostar-united/

Nakon rata, Mensud se bori i u miru. Razjedinjeni Mostar pokušava pomiriti trenirajući djecu u fudbalskoj školi kluba Velež.

 

Mensud je devedesetih godina branio svoj rodni grad Mostar i Stari most. Nakon rata, Stari most je obnovljen, a Mensud se opet bori. Ovaj put je u sukobu sa nacionalističkim mentalitetom. Podijeljen i ostrašćen etničkim sukobom, Mostar više liči na dva geta podijeljena velikim bulevarom, nego na jedan od najljepših gradova na Balkanu, za što je s pravom nekad važio.

Ocrtavajući atmosferu u kojoj odrastaju mladi Mostarci, film prati Mensuda, trenera kadeta i juniora legendarnog fudbalskog kluba “Velež”, koji osim fudbalu uči dječake i tome da “svaka podjela onemogućava napredak”. Film “Mostar United” je film o današnjem Mostaru, potpuno podijeljenom na dvije strane, “hrvatsku” i “bošnjačku”, gradu u kojem se čini da su skakači sa Starog mosta jedna od najljepših veza sa onim lijepih predratnim gradom.

Iako djeca, koju trenira a među kojima je i Mensudov sin Dženan, ustvari niti ne sjećaju rata, svakodnevno se susreću sa međunacionalnim konfliktima, idu u gimnaziju s dva nastavna programa gdje se predaju dvije istine o ratu u etnički podijeljenim razredima. Sve to u gradu koji se nekada dičio zajedništvom i multikulturalnošću.

Ali Mensud ne pristaje na podjele, ne odustaje i redovno organizuje mješovite fudbalske turnire ne bi li igrače naučio vrijednostima jedinstva i prijateljstva. Dženan, Mensudov sin i jedan od njegovih poletaraca, ne može više podnijeti tu borbu. Sanja da zaigra za veliki evropski fudbalski tim i da živi u sigurnom okruženju.

Režija i scenario: Claudia Tosi
Godina izdanja: 2008.
Zemlja: Italija, Slovenija

Redateljica je pohvaljena jer je “bez namjere da pokušava zauzeti strane, četiri godine pratila segmente života Mensudove porodice u kojoj su se neprekidno smjenjivali nada i razočarenje”, a italijanski recenzent je primijetio da je “ovo priča o Bosni i Hercegovini danas, alii ne samo o tome.”


Komentariši