Pogled sa strane

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/10868/pogled-sa-strane-diznilend-na-balkanu

Diznilend na Balkanu

Piše: Teodor Toza Radović
Hm, pretpostavljam da je naslov kod Vas pobudio sasvim drugačija razmišljanja od onih koja su meni na pameti u trenutku dok ovo pišem. Bilo bi, priznajem, odlično za „neke nove klince“ (što bi Balašević rekao) da stasavaju u zabavnim parkovima, a ne uz youtube klipove nacionalističkih sadržaja ili facebook amaterski toilet-fotoshooting jedva propujelih tinejdžerki sa obavezno napućenim usnama. Podsticaj za ovu kolumnu mi je ustvari došao od jednog članka, koji me je natjerao da se zamislim, o odnosu Diznija i roditelja. Zašto, do vraga, nijedan (ili rijetko koji) Diznijev junak nema roditelje? Zašto Gaja, Raja i Vlaja imaju ujna Patu i ujka Paju, a nemaju roditelje? Što Bambi ili slonić Dambo rastu sami i ugroženi?

Iako su crtani Volta Diznija povod za ovo pisanje, ni sa crtanim filmovima drugih korporacija nema nekih velikih izuzetaka. Možda bi se neki zlurad mizogini muškarac zlobno osmjehnuo na činjenicu da jedna Štrumfeta živi sama sa toliko Štrumfova oko sebe, ili da Petar Pan, u kostimu „vječnog dječaka“, ima odgovornost za djecu, koju njihovi roditelji većinom zapostavljaju i pri odlasku na zabave ih ostavljaju porodičnom psu da ih čuva?!

Ali, šta tek reći za horore, upakovane u vidu bajki braće Grim ili H.K. Andersena ? O zloj vještici koja hoće da pojede Ivicu i Maricu npr?

Odosmo predaleko. Diznilend na Balkanu se ustoličio u poslednje dvije decenije, porastom tehnoloških inovacija i sve većim otuđivanjem od najbližih. Ni sam nisam patrijahalno vaspitan na onaj starinski, retrogradni način, ali mislim da, ipak, treba imati mjeru u svemu. Danas nam djecu vaspitava Facebook. Čak je i televizija, ta odurna šarena kutija puna laži, odavno izgubila svoj primat. Zašto? Pa, ne mogu nam Miki i Šilja reći šta su nam djeca radila danas.

S druge strane, dovoljno je da se ulogujemo na Facebook, odemo na profil naše djece i vidimo po tagovanim slikama gdje su sinoć radili i gdje su bili…da vidimo po statusima šta ih zanima i čemu teže itd. Ne želim da morališem, ali propast porodice počinje onog dana kada roditelj preko Fejsbuka saznaje da mu je dijete u vezi. Ja znam za takve slučajeve.

Orvel se prevrće u grobu. Dragi moj Orvel, tvoja „1984“ se nije ostvarila, u stvari jeste, ali ne na način na koji si ti mislio da hoće. Nemamo baš toliko kamera oko sebe (s izuzetkom orvelijanskog Londona), ne prate svaki naš korak, ali mi danas kao da vapimo za još većim nagledanjem nas samih. Vidite me – postavio sam novi status. Vidite moje slike od sinoć sa žurke. Pogledajte pažljivo moj profil, želim biti primijećen!!!

Diznilend na Balkanu – život nam je postao crtani film. Otuđeni od porodice, otuđeni od prijatelja, sjedimo i kuckamo po tastaturi. Mali Ivica se odavno kuha u kotlu zle vještice i još od zadovoljstva pjeva…a roditelja nema na vidiku da ga izbave od zla.

Još kad izmisle vibrirajuće spolne organe, koji se prikače na usb i mrdanjem miša podražavaju pokrete pri sexu, i kad nam iz štampača izađe sok, piva, kifla sa parizerom ili tanjir vrućih sarmi, ništa nam drugo ni trebati neće. Jebeš porodicu, jebeš izlaske, ja sam Miki Maus u svom sopstvenom crtanom. I to ne samo na Balkanu nego svugdje, ali makar smo mi na ovim prostorima duže čuvali neke vrijednosti i tradicije, koje je materijalistički svijet odavno zaboravio. Šta ćeš, eto barem na ovaj način idemo u korak sa „zapadom“.

Ah, zaboravih – pored ljudske potrebe da jede, pije i da ima sex, trebalo bi mu montirati i i malu tutu ispod stolice da može, da izvinete, sve to da isere.

Ali, kad malo bolje razmislim, šta će mu tuta ispod? Kronova bolest je jedna nespecifična bolest digestivnog trakta, koja može da zahvati bilo koji njegov dio – od anusa pa sve do usta(!!!).

Tako smo se posrali na porodicu i na sve vrijednosti. Ali, i zaslužili smo to. U vrijeme mog dede, muškarci su se „takmičili“ čiji je veći (bezobrazno, je l’ te?!), a danas se muškarci takmiče ko ima manji…mobilni.

Diznilend na Balkanu.

Budi i ti ujka Paja.

Ne znam za vas, ali meni je, ipak, ljepše da imam svoje sopstvene Gaju, Raju i Vlaju, nego da drugima budem ujak…

1 komentar

Komentariši