Održana Skupština „rođenih“

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/11359/odrzana-skupstina-bdquorodenihldquo-foto-velez-se-mora-graditi-iz-temelja-jer-su-sadasnji-dobro-poljuljani

 

Velež se mora graditi iz temelja, jer su sadašnji dobro poljuljani

Dugo odlagana, a još više očekivana, konačno je večeras održana Izvještajno-izborna Skupština FK Velež, na kojoj je izabran novi Upravni odbor od 9 članova i novi Nadzorni odbor, pred kojima stoji težak zadatak da mostarsku svetinju vrate na stare staze. U Upravni odbor izabrani su Nermin Nikšić, Sedin Tanović, Ahmed Džubur, Šefkija Vila, Zoran Perić, Meaz Begović, Nedžad Vuk, Adem Macić i Adis Čevra, dok su članovi Nadzornog odbora Ismet Popovac, Adi Masleša i Anel Husović.

Istina, izostali su odgovori na brojna pitanja, prvenstveno na finansijske mahinacije pojedinaca, o čemu je javno progovorio Samir Ćemalović, koji je, za raziliku od mnogih, imenom i prezimenom prozvao te ljude. Najviše njegovih primjedbi odnosilo se na donacije i pozajmice, ali se niko od prozvanih nije javio. Spomenuto je da je, kroz račune, prošlo 174.877 KM donacija, od čega je vraćeno 56.760 KM. Stoga je Enver Novaković tražio da se o svim tim finanijskim mahinacijama pruži puno više podataka.

„Kroz pozajmice se peru pare. Tvrdim da se 80 posto negativnosti, što se radilo u Veležu pripisivalo Samir Ćemaloviću, drugi, stvarni krivci, su se krili iza njegovog imena“, kazao je Novaković.

Samir Ćemalović-Pika ponovio je i večeras da on nikad nije potpisnik bilo kojeg dokumenta i da nije učestvovao ni u kakvim prljavim rabotama..

„Najlakše je za sve loše optuživati samo mene. Neka se večeras otvoreno kaže prava istina, pa i to ko je i da li je prodao utakmicu sa Željom, od kada traje bojkot dolaska navijača na utakmice. Tražim da se naparvi inventura, da se utvrdi gdje su otišle pare i ko je pare stavljao u svoj džep. Ja jesam dijete ulice, ali ja srcem volim Velež i ne dam nikome da ga voli više od mene i zato mi je stalo da se javnosti i navijačima kaže istina. Uz to, tražim i da se kaže ko je falsifikovao pečat kluba, kad su neki igrači odlazili iz Veleža. Vladavić i Čolić su otišli džaba, za Majkića su dobijene sitne pare“, prozivao je Ćemalović, ali željenog odgovora nije bilo, baš kao što večeras u sali nije bilog ni Milija Huseinagića, koga većina navijača najviše optužuje za Veležovo posrtanje.

Ispred Kluba navijača, obratio se Adi Masleša.

„Bonton nalaže da se, prije svega, zahvalimo što ste nam dozvolili da istupimo i obratimo se skupu. Međutim, zahvaliti se nećemo, jer je ovo naše legitimno pravo da iskažemo svoje nezadovoljstvo i istaknemo naše zahtjeve.

Ono što se uvijek uzimalo kao početka tačka za rad jeste djelovanje za konačne ciljeve. Nisu bile bitne zasluge pojedinca, klub je uvijek bio iznad svih. I predsjednika, i direktora, i trenera, pa čak i igrača. A nećemo se lagati, u prošlosti smo imali i predsjednike, i direktore, i trenere i igrače, koji su imali kredita da se izdignu iznad kluba. Međutim, nikad nisu, i u tome leži njihova veličina. Nekada je naš klub dobijao priznanja i počasti za istaknute zasluge za razvijanje sporta i za okupljanje i vaspitanje članstva i simpatizera kluba u duhu progresivnih ideja. Žalosno je što danas, u 21. vijeku, progres spominjemo u tom istorijskom kontekstu, a u praksi ga nikako nema.

Zato poručujemo, da nećemo nikome više dopustiti da nam blati tu prošlost, tradiciju, jedino svijetlo što nam je ostalo. Poznajemo prošlost previše dobro da bismo je zaboravili. Vrijeme je za ljude koji su sposobni i kvalifikovani da budu na čelu Veleža. Ali, neće biti lako ni onima koji budu danas izabrani. Susrest će se sa velikim problemom – neophodnom potrebom za organizacijom progresa.

Tražimo da se umjesto masovnošću okrene kvalitetu igre. Tražimo igrače, koji će shvatiti da neće biti veći od kluba i koji će znati cijeniti što igraju za klub, za koji su igrali Mujić, Bajević, Vladić, Tuce, tražimo trenera koji će cijeniti što vodi klub, koga su vodili Rebac, Marić i Milutinović, tražimo Upravu, koja će Veležu u sportskim krugovima vratiti dostojanstvo.

Nećemo više da slušamo bajke o prvaku, o izlasku u Evropu, o povratku pod Bijeli brijeg. Želimo i mi pobjednički pehar, želimo se vratiti na evropske staze, gdje pripadamo, želimo stadion koga se nećemo stidjeti. Ali, sve u svoje vrijeme. Ono što ćemo od naredne Uparve zahtijevati jeste konkretan plan o Veležu, sa naglaskom na omladinski pogon, koji je uvijek bio naš najjači adut, barem za naredne dvije godine. Klub moramo graditi iz temelja, jer su oni stari dobro poljuljani.

Veležu će sada biti neophodno vođstvo čvrste ruke, vođstvo koje ima jasnu viziju razvoja kluba u budućnosti i koje, takođe, poznavajući stvari, posjeduje nezavisnost, hrabrost i vještinu da nas vodi.

Red Army prestati neće nikada, toga morate biti svjesni.

Za kraj, citiram velikog Miroslava Šulentića: „Pustite Mostarcima Velež da ga vole, da ga sanjaju, da se s njim vesele i tuguju“, rekao je Adi Masleša ispred KN Red Army.

Nermin Nikšić, koji je dobio najviše glasova, uživa najveće povjerenje navijača.

„Svi smo nezadovoljni stanjem u Veležu. I zato sam sebi, uoči ove Skupštine, postavio pitanje: Što mi još i ovo treba. A za to imam tri veoma jaka razloga. Prije sam postao Veležovac nego sdepeovac. Obećao sam svom 17. godišnjem sinu da nećemo ‘proklizati’. I treće, obećao sam, u to vrijeme, direktoru kluba Sedinu Tanoviću, da se neću uključivati u rad kluba, jer je bila predizborna kampanja, da ne bi rekli da to radim zbog SDP-a. Ali, isto tako, rekao sam mu da. kad pobijedimo na izborima, što se i ostvarilo, eto mene da zajedno napravimo evropski Velež“, kazao je Nermin Nikšić, koji je ovim riječima „zapalio“ salu.

Na kraju, Nikšić je rekao da se odmah trebaju zasukati rukavi, jer posla ima puno, a vremena malo. UO će odmah izabrati predsjednika i direktora, a potom slijedi postavljanje šefa stručnog štaba. Po onome što smo čuli od Nikšića, najozbiljniji kandidat za to mjesto je Milorad Mitrović, čiji je jedini uslov da u ekipi budu zadovoljni igrači i da se dovede nekoliko neophodnih igrača.

 

Komentariši