Blagdani – Akademski kipar Florijan Mićković

Dnevni Avaz 25.12.10

 

Nama danas valja graditi povjerenje

Nijedna porodica na Carini nikad nije propustila Božić ili Bajram da posjeti komšije i podijeli blagdansku atmosferu

Florijan Mićković, akademski kipar i slikar, provest će Božić u krugu najuže porodice u Mostaru. Jučer smo ga zatekli u predbožićnim pripremama, ali rado je za naš list iznio svoje osje}aje u periodu ovog velikog katoličkog blagdana.

Posjeta biskupa

– Tradicija obilježavanja Božića duboko je ukorijenjena i u mojoj porodici. Moj otac bio je religiozan čovjek, a poznavao je i čuvenog mostarskog biskupa Petra  čulu. Sjećam se da nam je biskup jednom prillikom za Božić dolazio u posjetu. To je bio veliki trenutak za nas djecu – priča nam Mićković detalj iz svog djetinjstva. Odrastanje u mostarskom naselju Carina s komšijama Bošnjacima i Srbima, govori Mićković, oslikavalo je pravu vrijednost međusobnog uvažavanja tokom blagdana. Nijedna porodica, kaže, nije propustila ama baš nijedan Božić ili Bajram da posjeti svoje kom{ije i da zajedno s njima podijeli prazničnu atmosferu.

– Imali smo veliko zajedničko dvorište u kojem su se svi okupljali. To su bili najljepši trenuci. Danas je takvih

vrijednosti, nažalost, sve manje. Sve se svodi na materijalne vrijednosti, manje je duhovnih i moralnih. Rat je mnogo toga uništio. Nama danas valja graditi povjerenje, a upravo su sitne geste one velike, koje mogu zbližiti ljude – govori Mićković.

Rad za Katedralu

Ističe da u njegovoj porodici nisu bila izražena velika okupljanja zbog, kako se našalio, toga što je bilo petero djece, pa za tim nije bilo potrebe. Ovaj uvaženi Mostarac i afirmirani umjetnik izradio je brojne religijske kipove i skulpture. Od svojih umjetnina izdvaja kip svetog Josipa s djetetom, koji je napravio za Katedralu u Mostaru.

 

Očevim stopama

Mićković kaže da je radostan što se tradicije obilježavanja Božiža u krugu porodice pridržavaju i njegova tri sina, s kojima će i ovaj blagdan, nada se, provesti lijepe trenutke. Prvi dan Božića, dodaje, provest će u najužoj porodici, uz paljenje svijeća i sve ono što podrazumijeva Božić.

Komentariši