Bosanski san

Amerikanci imaju običaj reći „I love you like a one milion dolars“, za Nijemce je to „Sommermaerchen“. Amerikanci njihov „american dream“ žive čitav život, očekujući da će ih sreća iznenada pronaći, da će postati poznati, slavni, i naravno bogati. Nijemci se opet uzdaju, ono što bi i u našem narodu rekli: „u se i u svoje kljuse“. Arbeit, arbeit i samo arbeit. I postižu. Ali imaju i uslove da postignu.

A za nas Bosance, i Hercegovce naravno, šta bi to za nas bio „bosanski san“. Da nađemo posao? A gdje naći posao da radiš, a da ništa ne radiš. Da dobijaš plaću, onako mukte. Nema. Da ti djete zavrsši fakultet? A što će mu. Pa da opet konobariše u kafiću preko puta, za deset maraka od jutra do sutra.

„Bosanski san“, kako sada stvari stoje, bio bi, da ujutro popuniš tiket u kladionici, da kombiniješ toliko mogućih i nemogućih kombinacija, utakmica nepoznatih klubova, nepoznatih svjetskih liga, i da tvoja kombinacija, kad se multiplicira iznosi tačno jedan milion maraka. I živiš taj san od jutarnje kafe pred kafićem, sakrivajući listić od znatiželjnih pogleda. Ne otkrivaš svoj tip nikome naglas. Želiš da budeš jedini.

„Ima li sigurnih rezultata?“, ujutro je prvo pitanje na kafi. Moguće da je neko večer prije, ili ovnoć kontaktirao nekog „pouzdanog“, telefonom, mailom, skajpom ili preko facebooka. Sad je sve to u modi.

I živimo tako svoj san do uvečer, do prvog kiksa. „Bosanski san“ se ruši u jednom trenetku. Jedan pogrešan tip i čitava kombinacija je uzalud.

A onda ono pod naški: „Ma ko ga šiša“. Ujutro ćemo ponovo. Novi dan nova nafaka.

Tako mi živimo naš „bosanski san“ iz dana u dan. Iz godine u godinu. Za jednu marku dnevno. Od ujutro do uvečer.

A dok je samo za jednu KM, još je dobro. I ako još imaš marku za to.

Smail Spago

2 komentara

  1. a reprezentativan primjer bio bi poštar kockar koji je prokockao penzije koje je trebao da podijeli starim ljudima… ma znaš ga :))
    uglavnom, meni je bosanski san bolji nego američki, jer u bosni od čistačice “preko noći” postaješ SUDIJA USTAVNOG SUDA wwwwwwwooooooowwwwwwwww pa to ni u americi nema 🙂

  2. ovo sto sam napisao cuo sam vec dosta puta, ali me ponukalo nekoliko telefonskih razgovora i chatova sa rajom iz BiH, gdje me nakon pitanja: Kako si? , odmah pitaju: Ima li kakav siguran rezultat?…i naravno tekst iz stampe gdje procjene govore o ovih redovnih 500.000 koji svakodnevno uplate po 1 KM…a za postara sam vec cuo…pozdrav

Komentariši