Drugačija slika grada prije i poslije praznika: Turisti pobjegli iz Mostara

Uoči proslave Nove godine zabilježen značajan dolazak Francuza i Turaka

Iako je uoči novogodišnjih praznika zabilježen značajan porast turista iz Francuske i Turske koji su u grad na Neretvi dolazili, uglavnom, iz Dubrovnika, ovih dana slika Mostara potpuno je drugačija.

Odnos nadležnih

U Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona očekuju pozitivnije promjene do kraja marta, ali ne kriju svoje razočarenje odnosom nadležnih prema jugu Hercegovine.

Kako tvrdi Mensud Duraković, voditelj podružnice Mostar, grad na Neretvi bi zbog svog geografskog položaja, klimatskih uvjeta, dobrih resursa i odličnih potencijala mogao biti pravi hit u Evropi.

– Žalosno je da ne možemo iskoristiti brend naših tradicionalnih skokova sa Starog mosta i da u sopstvenom gradu nailaziš na otpor u vezi s tim. To je, valjda, naše prokletstvo. Mostar, također, ima daleko najbolje uvjete za razvoj sportskog zimskog turizma. Nevjerovatno je da imamo sportsko-rekreacioni centar na Bunici koji godinama nakon rata propada, gdje je riješena sva infrastruktura, ali pomaka nema. Stalno neke kočnice, barijere, a prije rata na Bunicu su na pripreme dolazile najbolje fudbalske ekipe iz cijele bivše države – ogorčen je Duraković.

Nedostaju investicije

Prema njegovim riječima, planinski prevoj Rujište, koji je od Mostara udaljen 20 kilometara, ima iste mogućnosti kao Vlašić, od kojeg je napravljen reprezentativni zimski rekreacioni centar.

– Od tih kapaciteta skoro ništa nismo iskoristili, uvijek nam nedostaju investicije, regulacioni planovi, zakoni, a da ne govorim o tome kakve uvjete imamo za lovni turizam od Podveležja do Prenja. Međutim, naša lovačka udruženja se ne mogu ujediniti i napraviti neku strategiju, a kamoli šta drugo – ističe Duraković.

Bez prepoznatljivog suvenira

Mostar nema ni prepoznatljiv turistički suvenir, što je praksa u svijetu. Duraković podsjeća da je Turistička zajednica bivše općine Stari Grad svojevremeno imala svoj suvenir s poznatim simbolima Mostara.

– Zašto Grad taj suvenir nije htio prihvatiti kao svoj, meni je ostala nepoznanica – govori Duraković.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/24139-Drugaija-slika-grada-prije-poslije-praznika-Turisti-pobjegli-Mostara.html

Komentariši