Pisma sa ruba Balkana

Crosino part one

Piše: Srđan Čabrilo
„I kakva drama, pa ovo ni Hitchcock ne bi režirao!“, česta je rečenica sportskih novinara, kada neka ekipa izjednači u 90. minuti. Zaista nevjerovatno. Pa tko bi smislio takav scenarij, da jedna ekipa vodi skoro cijelu utakmicu i onda primi gol u sudačkoj nadoknadi. Život piše drame, i nema tog scenarističkog talenta, koji može nadmašiti igre sudbine, čudne puteve Gospodnje i nepredvidivost tranzicijskih promjena.

Upravo iz tog razloga, najbolji filmovi uvijek imaju fusnotu „prema stvarnim događajima“. A i oni koji nemaju sigurno su negdje prekopirali nečiju stvarnu priču, malo izmijenili imena i okruženje i eto novog blockbustera ovjenčanog Oscarima i raznim zlatnim životinjama.

Ako povjerujemo sportskim spikerima da su filmaši toliko nemaštovita stvorenja i da remek djela nastaju špijuniranjem i prilagođavanjem stvarnih sportskih i političkih događaja, možemo i pretpostaviti kakvi nas hitovi u kinima očekuju ove godine. Scenarist koji je dobio zaduženje da prati hrvatske medije kroz 2010. godinu, možda, u početku nije bio zadovoljan izborom svog šefa, međutim, već prvi događaji su mu u glavi formirali konture napetog erotskog trilera.

Film, čija se radnja odvija u velikom i prekrasno uređenom casinu, se sastoji od tri međusobno povezane priče.

Prva, glavna priča počinje upadom bivšeg šefa casina, Joea, s namjerom da vrati direktorsko mjesto od svoje bivše suradnice i podanice Adrianne, kojoj je prepustio šefovanje, pritisnut optužbama o pranju novca u casinu. Neočekovano, Adrianna, uz pomoć svojih suradnika, antipatičnog debeljka Beckhama i sive eminencije casina, Rulepiecea, pa čak i dobrog Joevoog prijatelja Uncle Lukea, izbacuje svog bivšeg šefa, uz prijetnje hapšenjem ako nastavi pretendirati na njenu poziciju. Joe se povlači podvijenog repa, ali nastavlja zaobilaznim putem, preko upravnog odbora, s pokušajem da se ponovo dočepa pozicije, na kojoj bi bio siguran da će izbjeći zatvor.

Druga priča prati filijalu casina, koja se bavi konjskim utrkama, najvažnijom sporednom stvari u casinu. Osim mutnih poslova, optužbi za namještanje utrka, i ovu filijalu prati borba za prevlast. Trenutni gazda, koji je na toj poziciji od samog nastanka casina, dopušta glasanje za novog direktora tog sektora, gdje mu je glavni konkurent bivši jockey, Andup Setup. Veliki gazda, kojeg je briljantno utjeliovio Danny de Vito, uviđa da nije baš omiljen među zaposlenicima, pa angažira Healthasa, vlasnika najskupljeg konja, da mu osigura većinu na izborima.

U trećoj priči, zaduženoj za romantični dio filma, pratimo mirnu ljubavnu priču između pjevačice burne prošlosti, Northeline, danas hostese u casinu i skromnog konobara.

Nakon uvodnih scena i upoznavanja sa likovima kreću uobičajeni zapleti. Sumnje, svađe, premlaćivanja, otkazi, napetosti dovode nas do velikog finala. Joe se uspijeva, uz pomoć par preostalih odanih prijatelja ubaciti u upravni odbor, što rezultira ekspresnim pokušajem hapšenja, ali Joe uspijeva pobjeći u Kanadu, gdje završava u zatvoru. U nemilosti šefice se nađe čak i Beckham, koji ostane bez posla. Izbori u sektoru konjskih utrka završavaju općom tučom, jedan novinar ostaje ležati izrešetan, ali na čelu, ipak, ostaje isti gazda, a Northelina u zadnjoj sceni bježi sa gostom iz susjednog casina, koji je uzeo glavni jackpot.

„Odlično, odlično“, reći će direktor MGM-a mladom scenaristi. „A znaš šta mi se najviše sviđa? To što nam ostaje prostora za drugi nastavak. Pratit ćeš mi i ovu godinu to. Glavni negativac je još živ, za glavnu glumicu i ne znamo je li pozitvan ili negativan lik, a ubacit ćeš mi i ove iz ova dva casina pored. Jedan je osumnjičen za šverc cigara, a drugi za trgovanje ljudskih organima. Uz malo sreće, imat ćemo i trilogoju za pamćenje. Jedino ne spominji ovaj ruševni casino odmah pored, ovaj sa tri direktora. To ćemo raditi poseban film“.
 

preneseno sa: www.novasloboda.ba

Komentariši