Na sajmu u Kelnu – Prestižna nagrada preduzeću „Rukotvorina“ Konjic

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/11902/na-sajmu-u-kelnu-prestizna-nagrada-preduzecu-bdquorukotvorinaldquo-konjic

U Kelnu je od 21. do 23. januara održan najveći sajam namještaja u svijetu. Među 1.200 izlagača iz 49 zemalja, bilo je i šest iz BiH, od kojih su proizvodi dva izlagača nagrađeni prestižnom nagradom za inovaciju „Interior Innovation Award“.

Dvije trećine do 100.000 komada namještaja, koliko je ove godine izloženo na sajmu, su noviteti. Među njima su i proizvodi preduzeća „Rukotvorine“ iz Konjica i „Artisan“ iz Tešnja.

Zahvaljujući spoju modernog i tradicionalnog, međunarodni žiri Sajma i Njemačkog vijeća za dizajn, sastavljen od priznatih dizajnera, te predstavnika dizajnerskih kuća i medija, ovim preduzećima je dodijelio nagrade za jedinstveno dizajnirane proizvode od punog drveta.

 

Riječ je o stolovima i stolicama pod nazivom „Daisy dining table“, koje je dizajnirao profesor Salih Teskeredžić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Prilikom dizajniranja, koristio je spoj modernog i tradicionalnog, sa inspiracija koja dolazi iz naše tradicije.

Na sajmu se razmjenjuju iskustva, prate novi trendovi u dizajnu i sklapaju poslovi. Sajam je dobra prilika da se promoviše ne samo drvna industrija nego i dio bosanskohercegovačke kulture.

Adem Nikšić, generalni direktor firme „Rukotvorine“, ponosan je na nagradu „Interior Innovation Award“.

„Mi smo ovaj put ugradili bosanske motive u moderni namještaj. Ljudi koji su u komisiji za odabir su vjerovatno prepoznali vrijednosti ručnog rada i modernih proizvoda“, kaže Nikšić, pripadnik četvrte generacije porodice Nikšić, koja se bavi proizvodnjom ručno rezbarenog namještaja.

Pošto su turizam i drvna industrija najperspektivnije grane privrede u BiH, SIPPO, švedska organizacija za promociju razvoja zemalja u tranziciji i FIRMA Project USAID, u saradnji sa Vanjsko-trgovinskom komorom BiH su podržali zajedničku izložbu bh. proizvođača namještaja na sajmu u Kelnu.

Prošle godine na sajmu namještaja u Kelnu, jedini predstavnik iz BiH bilo je preduzeće „Artisan„ iz Tešnja, koje je ove godine dobilo tri nagrade za inovaciju.

 

„Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja na sajmu, sklopljeno je više vrijednih ugovora. Ovih dana ćemo potpisati nove“, kaže Fadil Ćostović, vlasnik „Artisana“ i najavljuje otvaranje novih radnih mjesta.

„Međunarodni žiri Sajma i Njemačkog vijeća za dizajn je prepoznao kvalitet naših proizvoda, ali nadležni u bh. strukturama vlasti nisu“, žali se Ćostović.

Zbog toga se za pomoć, pored ostalih, obratio dizajnerima poput Argentinke Gabriele Bellon.

„Bosansku tradiciju poznajem relativno malo. Upoznala sam je za samo četiri godine, koliko sam živjela u Sarajevu. BiH mi se sviđa, jer građani imaju posebnu ljubav prema onom što je lijepo. Oni vole lijepo“, kaže Bellon koja je boraveći i radeći u BiH naučila bosanski jezik.

U Kelnu je prezentiran i Virtualni sajam BiH „eFair4u“, koji je omogućio svim privrednicima iz BiH da putem www.efair4u.com portala predstave svoju proizvodnju i nađu put do kupaca širom svijeta.

Smail Špago

 

Komentariši