Mikelanđelo na zidovima javne garaže

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/11968/interesantna-ideja-foto-mikelandelo-na-zidovima-javne-garaze

Na originalnu ideju došao je direktor jednog hotela u Kelnu, kada je javno pozvao sve one koji šaraju i uništavaju slobodne zidove po gradu, te svojim grafitima stvaraju ruglo i nepotrebne, a prilično visoke troškove čišćenja grafita, da svoju umjetnost predstrave na zidovima podzemne garaže njegovog hotela „Renesansa“ u Kelnu.

Pozvao je sve one koji svojom umjetnošću mogu napraviti nešto lijepo za oko i stavio im na raspolaganje zidove podzemnih garaža.

I umjesto ružnih grafita, koji paraju oko, na zidovima garaže su stvorene jedinstvene freske, koje posjetioci garaže mogu sa užitkom pogledati. Doduše, grafiti-umjetnicima iz grupe koja nosi naziv „Slikari srijedom“, nisu trebale godine rada, kao Mikelanđelu nekada u Sikstinskoj kapeli. Freske su zahvaljujući lak dozama nastajale u prosjeku za četiri dana.

Projekat je finansijski podržan i od gradskih struktura, a radi se o jednom pilot projektu, koji ima za cilj da se omladina na pozitivan način umjetnički „istutnja“. Na taj način, pokušaće se barem djelimično umanjiti ilegalno „sprejanje“, čak i po zidovima objekata, koji su od posebne kulturne i historijske važnosti.

„Naši gosti, koristeći usluge naše garaže, istovremeno se nalaze u sred jedne umjetničke galerije“, riječi su direktora hotela, koji i u svom imenu ima već nešto umjetničko.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.b

Komentariši