Zbližavanje preko neta

 

Gluhonijemi otkrivaju telefoniranje. Familije se viđaju uživo slikom preko interneta, Hiljadama milja daleko, prati se kako rastu unučad. Psiholozi obavljaju terapiju preko kompjutera. Video razgovori mjenjaju našu svakodnevnicu.

 

Možete li zamisliti: sjedite u kafiću, a za susjednim stolom neko telefonira. To je svakodnevna pojava. Ništa neobično. Telefonira da, ali da pri tome ne progovori ni jednu riječ. E, to je već nešto drugo. Nedavno sam bio svjedokom jednog takvog telefonskog razgovora, i ono što sam vidio, u jednom trenutku graničilo mi se sa čarobnom fantazijom. Za susjednim stolom mladić je telefinirao, i iako se nije čula ni jedna riječ, svi prisutni su u tom momentu zašutjeli i okrenuli pogled prema dvadesetogodišnjem mladiću. On je telefonirao, a da pri tome nije ni otvorio usta. Osim lijepog osmjeha. Držao je moderni mobitel u ljievoj ruci, a gestikulirao desnom rukom, crtajući neke figure u zraku. Bio je to balet gestikulacija. Osoba na suprotnoj strani pravila je iste takve pokrete  i to se činilo, kao « pass de deux», ples za dvoje pomoću pantomime. Kao u najljepšim francuskim pantomimama.

Mladić je gluhonijem od rođenja i jezik za gluhonijeme njegovo je jedino sredsrtvo komunikacije. Od kako su se pojavila moderna sredstva komunikacija, omogućeno mu je da njegovim jezikom i telefonira. Sve što je do sada mogao učiniti putem mobitela, bilo je slanje i primanje SMS-ova. Sada je u posjedu najnovijeg Appleovog iPhone 4, i od kako ga je nabavio, za njega je počelo novo računanje vremena. Njegov mobitel iznad ekrana ima malu kameru,  tako da sada može telefonirati i kad je van kuće. Do sada je ovakvu komunikaciju mogao provoditi samo putem kompjutera.

Video razgovori preko kompjutera, a evo sada i putem mobitela, u modernom svijetu osvajaju svakodnevnicu. Internet postaje sredstvo zbližavanja i približavanja. Posebno popolurnao je korištenje Skypea, čije su usluge u ovom pogledu besplatne. Ova mreža već ima preko pola milijarde prijavljenih korisnika, te se nalazi rame uz rame sa popularnim Facebookom.

Koristeći mogućnosti video razgovora i video konferencija, gdje se posebno ističe ponuđač «ooVoo», koji omogućuje paralelni razgovor sa čak šest učesnika, u svijetu se već obavlja i školska nastava pomoću ovakvih modernih sredstava. Nije slučaj da se poslovni sastanci obavljaju sve češće, i to sa najudaljenijih tačaka zemljine kugle, a da se učesnici ne pomjere iz svojih biroa, iza svog radnog stola.

Magija video susreta u zadnje vrijeme otkrivena je i kod nas, posebno od starijih osoba, čija su djeca razasuta širom svijeta, čija se unučad rađaju i rastu, daleko od budnih očije deda, nena i baba. Očevi će pomoći djetetu da napiše domaću zadaću, iako se u tom momentu nalaze na službenom putu, u nakom hotelu, u ko zna kojem dijelu zemaljske kugle. Prijatelji i poznanici susreću se «daljinski» na kafi, i ispričaju se, kao da su tog momenta zajedno, u kafiću preko puta. Ni jedno mjesto više nije toliko udaljeno, da se ne bi mogla izmjeniti po koja topla ljudska riječ, ili od srca nasmijati kojem novom vicu ili traču, ali uživo. A ono što naučnici predviđaju, izgledaće fantastično. Video razgovori u 3-D tehnici, koji će nam praktično omogućiti užitak u trodimenzionalnoj slici tokom video razgovora.

Jedan podatak, moguće da nije poznat široj čitalačkoj publici. Kolijevka Skypea nije ni Amerika, ni Indija, ni Kina, nego mala baltička zemlja Estonija. Sve je počelo ne tako davno, 2003. godine i proširilo se brzinom svjetlosti. Skype danas sve više osvaja poslovni svijet. Američka firma «Genworth» iznijela je podatak, da koristeći video razgovore i konferencije, na ovaj način godišnje uštedi preko milion dolara, samo na račun smanjenih putnih troškova. Iz svijeta dolaze i informacije, kako psiholozi svoje terapije obavljaju putem interneta. Kamera se uključi kod pacijenta, i vodi se razgovor. Mogućnosti video razgovora, međutim ponekad se i precjenjuju, i donose još neka dodatna uzbuđenja, kao u poznatom sudskom epilogu slučaja Baker protiv Bakera, kako su ga nazvali u Americi, po čijoj odluci je otac, nakon razvoda,  dobio «pravo» da tri puta sedmično razgovara sa svojom djecom putem Skypea. Na taj način net zbližavanja može postati i net razdvajanja. Zabilježeni su i slučajevi prisustva jednoj sahrani putem Skypea

Analitičari ovih najnovijih tehničkih dostignuća, u svojim analizama čak spominju i jednu lošu stranu. U poslovnom svijetu zahtjevi za video razgovorima mogu izazvati i takozvani dodatni grupni pritisak na pojedinca. Tu se smatra, da onaj, ko izbjegava da se pojavi na video konferenciji, sigurno nešto krije. I postavlja se opravdano pitanje: «Želim li ja baš toliko da vidim, koliko je moj sagovornik sa suprotne strane nepažljiv». Iz istih razloga, ponekad se i odbija video razgovor, i vraća starom, dobrom, telefonskom razgovoru. Jer, video konferencija, ili i video razgovor, posebno kod ženske populacije stvara još jedan novi pritisak i dimenziju. «Da li mi je frizura baš najbolja. Jesam li dobro našminkana. Da li sam u ovoj istoj haljini razgovarala i prošli put»

A nije za odbaciti ni pretpostavka, da će se uskoro pojaviti i uputstva i preporuke: «Kako se ponašati prilikom video razgovora»?

Komentariši