Je li sloboda sporna?

 

Je li i sloboda sporna?

Oslobođenje 150211

 

(Ne)priznavanje 14. veljače/februara

Svađe oko (ne)priznavanja praznika ne doprinose procesu pomirenja u gradu na Neretvi

 

Znam da je 14. februar Dan oslobođenja Mostara i taj datum treba obilježavati. Ovime mi obilježavamo i jačamo borbu protiv fašizma, izjavila je Jakupović.

Obilježavanje 14. veljače, Dana oslobođenjaMostara od fašizma, ponovo je pokazalo svu složenost političko-nacionalnih odnosa u Mostaru.

 

Konsenzus

 

Naime, dok bošnjački vijećnici u Gradskom vijeću Mostara pokušavaju obilježiti ovaj dan kao podsjetnik na oslobođenje Mostara, hrvatski vijećnici tvrde kako ne priznaju taj datum, jer je im je sporan zbog ‘’zločina koji se toga dana dogodio nad sedmoricom hercegovačkih franjevaca’’.

Danijel Vidović, potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara, kazao je kako su partizani likvidirali spomenute franjevce i to bez ikakve sudske presude.

– Katolički svećenici su odvedeni iz samostana, ubijeni i bačeni u Neretvu na ovaj datum prije 66 godina.  Smatram kako je toga dana jedan totalitarni režim zamijenjen drugim. Dan grada Mostara se treba izabrati, ali konsenzusom, rekao je Vidović. Također, dodao je kako se sporovima oko obilježavanja praznika ne doprinosi procesu konačnoga pomirenja u Mostaru.

Selma Jakupović vijećnica SDP-a u Grad kom vijeću Mostara, ističe, pak, kako je potrebno obilježćvati Dan oslobođenja Mostara, jer ‘’nikada ni gdje nije proglapeno da taj praznik prestaje biti praznikom’’.

– Žao mi je što ništa zva nično nije obilježavano, nego je svatko pojedinačno obilježavao ovaj dan. Esdepeovci u Klubu Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara su obilježili ovaj dan. Očito je kako netko ne želi graditi povjerenje me+u građanima Mostara, izjavila je Jakupović.

Također, ističe kako priča o likvidaciji sedmorice hercegovačkih franjevaca za sebe veže brojne kontroverze.

– Kaže se kako medalja ima dvije strane, no ja vidim samo jednu. Nikada ništa nije dokazano, a brojne su kontroverze o tome što se ustvari događalo tih dana s hercegovačkim franjevcima. Znam da je 14. februar Dan oslobođenja Mostara I taj datum treba obilježavati. Ovime m iobilježavamo I jačamo borbu protiv fašizma, izjavila je Jakupović.

 

Zaljubljeni u slobodu

 

Inače, mostarski antifašisti i antifašistkinje, okupljeni u udrugu Antifa, jučer su proveli akciju u cilju obilježavanja Dana oslobođenja Mostara od fašizma.

Ovogodišnja poruka je “Zaljubljeni u slobodu“ i to je, kako poručuju, rečenica u kojoj se može prepoznati svaki dobronamjerni građanin. Mostar je tako osvanuo oblijepljen stotinama plakata sa ovom porukom.

J. GUDELJ

 

Komentariši