Krajem ove godine – LTE mreža i LTE mobiteli

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/12412/krajem-ove-godine-lte-mreza-i-lte-mobiteli

Protekle sedmice u Barceloni je održan svjetski sajam mobilne telefonije, na kojem je najavljeno da se do kraja ove godine, u ovoj oblasti planira uvođenje jedne turbo funk mreže, koja će omogućiti mobilni internet sa najvećom brzinom prenosa podataka, video mobilne telefonske razgovore, online igrice u 3-D tehnici, igrane filmove na mobitelu, itd. Nova mreža ima naziv LTE (Long term evolution), a obećava prenos čak od 100 megabajta u sekundi, a to je stotinu puta brže nego u već poznatoj UMTS prenosnoj mreži.

Također će se do kraja godine na tržištu paralelno pojaviti i prvi LTE-mobiteli. LTE mreža neće samo povećati brzinu prenosa podataka, nego će i telefonski razgovori zvučati mnogo prirodnije, a zbog višeg raspona signala, biće omogućeno skoro potpuno pokrivanje teritorije, tako da će se moći izbjeći takozvane “rupe bez signala”. Zbog svega navedenog biće omogućeno da se sa LTE mobitelima banke podataka dostižu u djeliću sekunde, skoro bez vremenskog kašnjenja, takozvanoe “latenze”. A šta to u praksi znači, pokazalo se na sajmu, na štandu japanske firme NTT Docombo, kad je jedan saradnik te firme u njegov LTE mobitel glasno na japanskom rekao: “Konnichiwa, o genki desu ka”. Iste sekunde njegov mobitel je to preveo naglas sa: “Halo, kako ste?”

U svijetu već vlada oduševljenje sa mogućnostima LTE mreže, slično kao što je prije nekoliko godina bilo sa UMTS mrežom. U praksi će se LTE pokazati mnogo bržom od UMTS, ali to je još uvjek sporije od kablovske DSL mreže. U Barceloni se također moglo čuti da korisnici jedva primjećuju razliku u brzini protoka podataka kad čitaju obični e-mail i kad gledaju neki film na you tube, jer bi pokretne slike trebale mnogo više da opterećuju prenos podataka. Proizvođači su istom prilikom objasnili da će LTE korisnici imati na raspolaganju više tarifa i da će gledanje filmova na mobitelu biti svakako skuplje od običnog čekiranja pošte ili čitanja novina.

U svakom slučaju proizvođači mobilne telefonske tehnike su skontali da im budućnost leži u mobilnom internetu. Kupci u ovoj oblasti postaju nezasitni i svaki put traže nešto više, a kako prognoze predviđaju, u svijetu će za pet godina više ljudi ulaziti u internet putem mobilnih uređaja, nego putem fiksne kablovske mreže.

Smail Špago

Komentariši