Antifa Mostar – Otvoreno pismo gradskim vlastima

 

 

Nakon što je u noći sa subote na nedjelju nacističkim simbolom prešaran spomenik posvećen "borcima poginulim 1992. godine u obrani grada Mostara i Bosne i Hercegovine" postavljen u parku u Liska ulici, jutros su grafiti osvanuli na spomeniku posvećenom poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana na Rondou. Povodom ovih incidenata Antifa Mostar je poslao otvoreno pismo gradskim vlastima, kao i saopštenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

Serija incidenata koje izazivaju ekstremno desničarske i neonacističke grupe u Mostaru se nastavlja.
Ovaj put na meti je bio spomenik poginulim građanima Mostara i borcima Armije BiH u Liska parku u Mostaru, koji je prije dva dana išaran kukastim krstovima.
Prije deset dana je uništeno ili oštećeno dvadesetak ploča sa imenima poginulih antifašistista na Partizanskom spomen groblju. Spomenik fontana kod Doma zdravlja na Bulevaru, spomen ploča obješenim rodoljubima i mnogi drugi antifašistički spomenici u gradu su u istom ili sličnom stanju.
Skoro svi ćirilični natpisi imena mjesta i gradova na saobraćajnim znakovima od Mostara prema jugu su prešarani, dok su grad i okolica doslovno zatrpani fašističkim simbolima, porukama mržnje i pozivima na nasilje.
Ono što i najpovršniji posmatrač može primjetiti je da se tu radi o nacionalistički motiviranom, kontinuiranom, organizovanom djelovanju ekstremne desnice, koje se pojačava i smanjuje po potrebi (u mjesecima koji su prethodili izborima, u vrijeme pregovora oko formiranja vlasti…).
Nameću se pitanja:
Ko su ti koji naručuju, pomažu, usmjeravaju i zataškavaju djelovanje neofašističkih ekstrema? Kome odgovaraju međunacionalni incidenti, tenzije i kao posljedica zbijanje etničkih redova?
Ko insistira na podijeljenom obrazovanju?
Ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitovao?
Čime su komadant Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice u Mostaru nose njihova imena?

Gospodo, molimo da se izjasnite po navedenim pitanjima i ponudite građanima Mostara odgovore.

Zajedno protiv podjela

Naš grad je već dvadeset godina taoc fašizma i primitivizma. Ulične tuče po Bulevaru, po školama i stadionima sada su dobile novu dimenziju iživljavanja na spomenicima i zidovima našeg grada.

Posljednji takav slučaj je šaranje spomenika Braniteljima na Rondou. Incidenti koji dodatno podižu tenzije, dijele narode i građane, ne trebaju nikome, osim nacionalističkim elitama.

Antifa Mostar osuđuje ovaj vandalizam i poziva građane na razumijevanje, mir i zajedništvo, jer svi mi bez obzira na razlike, jedemo isti skupi kruh i imamo iste brige. Pored toga, nam ne trebaju drugi problemi!

Antifa Mostar

 

Komentariši