Nova tehnologija mjenja budućnost

Tehničke mogućnosti novih tehnologija omogućavaju da se budućnost revolucionizira.

Kombinacije senzora i mobilne funk tehnologije sa inteligentnim analitičkim sistemima otvara mnogostruke mogućnosti primjene u praksi

 

Kašika, šolja, mišolovka: tu se, kako se sad čini, nema šta više ni mjenjati niti revolucionizirati. Forme i oblici ovih predmeta su već odavno izmišljene i ne mjenjaju se već stoljećima – bar nam se tako čini. Ipak, mišolovke kakve su postavljene na londonskom Wembley stadionu, nisu više samo uređaji od žice i opruga na drvenom postolju, nego jedan mobilni telefon sa tek jednom dodatnom mehaničkom funkcijom, i koji je malo pametniji od sićušnih  glodara kojima je namjenjen. Kad se iza uhvaćene životinjice zatvori rešetka, mišolovka već iste sekunde šalje signal u centralni kompjuter, tako da je potpuno nepotrebna naknadna kontrola postavljenih zamki. Ona mišolovka koja je nešto uhvatila, poslala je signal, a koja nije poslala signal…Sve ovo se čini kao najobičnija igrarija? Međutim, nije tako. Ovo je samo jedan od primjera gdje ubrzani razvoj senzora i mobilne telefonije u kombinaciji sa inteligentnim analitičkim sistemima pruža mnogostruke mogućnost primjene, od primjera sličnih ovome, pa do najzahtjevnijih, kao što je zaštita klime.

Ali zadržimo se na trenutak na ovoj mišolovci i svim njenim mogućnostima. Ona uhvati životinjicu, zatvotri je u kavez, javlja putem SMS da je lov obavljen. Onda dodatno javlja iz kojeg ugla prostorije je mali pljačkaš pristigao? Šta ga je tamo privuklo? Je li u pitanju hrana ili su to problemi sa otpadom u toj prostoriji? Svi ovi podaci su potrebni za daljne analize, a oni su mnogo važniji od same mišolovke.

Sličnu tehnologiju moguće je koristiti u budućnosti na bilo kojem drugom mjestu i u bilo kojoj drugoj prilici. Kao naprimjer, kvarovi na automobilu danas su najčešći uzroci velikih zastoja na autoputevima. Stoje li inžinjeri već pred jednom novom zadaćom, da se kvarovi na automobilu mogu unaprijed otkriti, prije nego što automobil stane na sred puta i prouzrokuje velike zastoje. A kako je to moguće otkriti? Sa vanjske strane automobila ne može se ništa primjetiti, ali ispod haube već godinama se odvija jedna tiha revolucija u auto industriji. Svaki dan izlaze novi tipovi automobila koji su upravljani putem senzora. Svi ovi ugrađeni sistemi proizvode i daju podatke, koje vodeći proizvođači automobila isporučuju  zajedno sa svim ostalim podacima o performansama automobila i memorisani su na vlastitom kompjuteru u vozilu, a omogućuju da se nastale greške što prije identificiraju i da im se pronađu uzroci. Do sada su ovi podaci najčešće bivali čitani u radionicama, prilikom servisiranja ili popravke vozila. Međutim ubuduće će se ovi podaci moći putem funk uređaja slati u jednu centralnu bazu podataka i tamo biti pravovremeno analizirani. Ukoliko podaci budu ukazivali na predstojeću grešku, vozač i proizvođač će biti pod hitno alarmirani, a u idealnom slučaju će odmah biti ponuđen i termin popravke u najbližoj servisnoj radionici. Samim tim će se rizik, da auto ostane ležati u kvaru na sred ceste, svesti na najmanju moguću mjeru zahvaljujući senzorima, funk i analitičkoj tehnologiji.

Daljnjim razvojem senzorske tehnike mogla bi ovakva kombinacija pomoći da se poboljša snabdijevanje hranom u sušnim područjima i samim tim odstraniti svaku sumnju da se ovdje radi o bilo kakvoj igrariji. U tom smislu najradiklaniji potez bi bio da se mjere temperatura i vlažnost poljoprivrednog zemljišta i da se spriječava njagovo isušivanje, ali i nepotrebno rasipanje skupocjene vode. Pri tome bi senzori koji upravljaju ovim sistemima stvarali jednu sliku osmišljenih podataka na osnovu analize izmjerenih podataka. Svi ovi podaci bi bili sakupljeni u jednoj centralnoj bazi podataka, tamo bili organizovani i analizirani.

Isto ovo važi i za sada najveći infrastrukturni projekt, inteligentne strujne mreže. To bi pomoglo proizvođačima da u mrežu šalju samo stvarno potrebne količine energije, a svu prekomjerno proizvedenu energiju bi prodavali tamo, gdje je u tom trenutku najpotrebnija. Pretpostavka za ovo je: Vlastite potrebe za blisku budućnost potrebno je pouzdano prognozirati. Zbog toga svjetski isporučioci energije ne investiraju samo u brojila energije već i u analitičke sisteme. Oni su prepoznali prednosti novih tehnologija i priključili im se. Ovo se u ovom trenutku i sa ovoga mjesta čini sitničavo, ali upravo u tome se krije ogromni potencijali energetske efikasnosti i zaštite klime uopšte.

I na kraju ostaje pitanje sa početka. Da li se kašika još ikako može unaprijediti. Još nema na vidiku nikakve inicijative u tom pogledu. Ali ko zna šta će nam budućnost još donijeti.

Smail Špago

1 komentar

Komentariši