Apel iz Mostara: Obnoviti partizansko groblje

e . novine objavile naš Apel za obnovu Partizanskog u Mostaru, 25. marta 2011. godine…

http://www.e-novine.com/region/region-bosna/46009-Obnoviti-partizansko-groblje.html

25.03.2011 – 11:37

Apel iz Mostara

Obnoviti partizansko groblje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Photo: www.novasloboda.ba

Grupa “Partizansko groblje Mostar” uputila je zahtev da se obnovi devastirano i od svih zaboravljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru, na kom su sahranjene mnogobrojne Mostarke i Mostarci koji su dali svoj život u borbi protiv nacističkog okupatora. Zahtev prenosimo u celini

Mostarkama i Mostarcima, građanima Bosne i Hercegovine, prijateljima Mostara, lokalnim i državnim vlastitima i medijima, evropskim i svjetskim institucijama, stranim ambasadama i vladama koje pomažu obnovu spomenika, udruženjima antifašista, jevrejskim i demokratskim organizacijama diljem svijeta i svim ljudima dobre volje – obraćamo se sljedećim apelom: “Mi – Mostarci i Mostarke, u rodnom gradu i širom svijeta, se opet zgražavamo nad tihim i prešutnim uništenjem Partizanskog spomen groblja, vandaliziranju i prepuštanju zaboravu memorijala za one koji su život poklonili da bi mi imali kakav takav, ali sretan i bezbrižan život bez ratova od 1945. do 1992. godine. Teški napadi, zapuštenost, vandalizam i devastiranost počinju 1992. godine, a 2005. i 2008. godine je započeta obnova Partizanskog groblja. Finansiranje je omogućeno od strane vlade Norveške, Holandije, Grada Mostara i Federacije BiH. Nažalost, do današnjeg dana, septembraa 2010. godine se nije pristupilo ozbiljnom realizovanju obnove i oznaka grobova heroja, što je izazvalo i izaziva snažne reakcije javnosti, reakcije Mostaraca u gradu i dijaspori.

Photo: www.novasloboda.ba

Partizansko groblje je jedno od najljepših arhitektonskih zadudžbina velikog humaniste i tvorca Bogdana Bogdanovića na podrucju Balkana. Na 6 terasa ovog memorijala spavaju heroji i sugrađani, pripadnici svih etničkih grupa Mostara i BiH. Oni su, bez obzira na politička uvjerenja ili porijeklo, poput mnogih u Evropi, dali svoj život u borbi protiv nacističke nemani Drugog svjetskog rata. Ovi poginuli sugrađani, među kojima su mnoge mlade i hrabre žene Mostarke, Hercegovke, Bosanke – naše majke, su zaslužili da buduća pokoljenja uče o tom trenutku prošlosti, uz poštovanje žrtve protiv fašizma i da im se kao mrtvim, konačno, dozvoli vječni mir i slava. Dižemo glas i udruženi smo da uradimo sve da zaštitimo Partizansko spomen groblje. Slobodarski Mostar je iznjedrio slobodarske ljude i žene, građane planete, humaniste i demokrate, koji ne dozvoljavaju zaborav, brisanje i prepravljanje naše svijetle prošlosti. Okupljeni smo da čuvamo sve što je naše, i nama sveto!

Primorani smo, nažalost, i u ovom stoljeću da branimo i čuvamo svoju prošlost i sadašnjost, svoj obraz pred sobom i svijetom, dajući pouku našoj djeci i budućim generacijama, čuvajući od zaborava, zapuštenosti i vandalskog animoziteta jedan od najljepših arhitektonskih simbola zajedničke borbe protiv fašizma na ovim prostorima – ponos Mostara i od 2006. godine zaštićeni spomenik BiH.

Komentariši