Ljubavni pozdravi sa mosta na Rajni

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/13288/koln-foto-ljubavni-pozdravi-sa-mosta-na-rajni

 

Hohenzollernbrücke u Kölnu postao je mjesto izlijeva ljubavi mladih parova iz čitavog svijeta. Uzduž ograde na mostu, koja djeli pješački prelaz od željezničkih tračnica, obješeno je i zaključano na hiljade katanaca sa ugraviranim i upisanim imenima ljubavnih parova. I svakodnevno ih je sve više i više. Jedna pojava koja je krenula iz Rima, grada ljubavi, sa tamnošnjeg čuvenog mosta ljubavi, Ponte Milvio.

 

Koln je grad koji svojim posjetiocima u svakom trenutku nudi neko novo iznenađenje. I onaj, ko misli, da je ovdje sve vidio i nema šta više vidjeti, vara se. Dovoljno je prošetati do mosta preko Rajne, koji nosi naziv Hohenzollernbrücke, starog više od 100 godina. Uzduž mosta na žičanoj mreži visi na hiljade katanaca. Na svakom katancu ugravirana su dva imena i datum, ponegdje pozdrav, ponegdje samo inicijali. Jedan novi trend? Ovo bi moglo naslijediti ružne grafite, išarane na svim mogućim i nemogućim mjestima., ili jednostavno nasljednik poruke: «ja sam bio ovdje», što je pojava širom svijeta, da se flomasterom ostavi poruka da se negdje bilo, od Ajfelovog tornja u Parizu do gondola u Veneciji.

U slučaju katanaca radi se o pojavi koja je počela u Rimu, na jednom starom mostu po imenu Ponte Milvio. Mosta, koji prelazi preko Tibra. Ovaj most je jedno obavezno mjesto za sve zaljubljene, koji dolaze u pohode Rimu, gradu koji inače nosi naziv grad ljubavi. Na ogradu mosta, ili na stub rasvjete, objesi se katanac sa ugravirannim imenima , katanac se zaključa i ključe se baci u rijeku, kako bi ljubav ostala vječna.

Iz istog razloga pojavljuju se i katanci na Hohenzollernbrücke u Kölnu. Ovom izjavom ljubavi potvrđuje se još jednan stav:. «Mi smo našom ljubavi vezani i za ovaj grad i za ovo mjesto…». U poslijednje vrijeme turisti su počeli dolaziti u Köln da bi vidjeli i doživjeli i ovu atrakciju.

Ako ništa drugo, bar iz estetskih razloga, katanci izgledaju puno ljepše nego šare flomasterom ili sprejom. Katanci na mostu u Kölnu, sad za sad su trend. Među mnogobrojnim katancima pronašli smo jedan i sa inicijalima «Dž+Dž», Sigurni smo sto posto da se ovdje radi o jednoj mostarsko-sarajevskoj mladalačkoj ljubavi. Sretno.

Komentariši