Sergej Barbarez: Sve je to bila namještena igra

Sve je to bila namještena igra

Bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Sergej Barbarez (39), o isključenju FS BiH iz svih internacionalnih takmičenja, govorio je u intervjuu za „Der Spiegel“.

Spiegel: Jeste li bili iznenađeni kako je UEFA kaznila Fudbalski savez BiH?

Barbarez: To je bio jedan logičan slijed lošeg rada funkcionera u Savezu

Spiegel: Šta mislite tim reći?
Barbarez: U bh. fudbalu nalazi se isuviše politike, a niko ne pokazuje nimalo volje da bilo šta izmijjeni. To je ličilo na situaciju u državi neposredno uoči rata.

Spiegel: Do sada su po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat bili jednakopravni predsjednici FS. Zašto se, i pored mjesecima dugih zahtjeva, nije izišlo u susret zahtjevima UEFE, da se na čelo Saveza postavi jedan predsjednik?
Barbarez: Zato što bi tada sve bilo jednostavnije. Ovako niko nije sam kriv ni za šta, a sve odluke se mogu prolongirati i odlagati. Tamošnji funkcioneri uopšte nemaju volje da država bude predstavljena kao jedna cjelina.

Spiegel: Zašto ne?
Barbarez: Postoje statistike koje govore da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja Evrope. A funkcioneri u Savezu su na taj način zarađivali odlično. Zašto bi onda oni trebali mijenjati takvo stanje?

Spiegel: Zašto ste 2008. godine odbili da postanete selektor reprezentacije BiH?
Barbarez: To je tada bila namještena igra. I prije samog izbora, bilo je puno izrazitih favorita.

Spiegel: Reprezentacija BiH bi 3. juna trebala odigrati revanš utakmicu protiv Rumunije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Hoće li doći do toga susreta?
Barbarez: U dva mjeseca može se dosta toga i pokrenuti i riješiti. Ali, da bi se to desilo, ljudi moraju dosta toga zajednički uraditi. A ja u to još ne vjerujem.

Priredio: Smail Špago
 

Komentariši