Konje ubijaju, zar ne?

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/13362/upitan-spektakl-konje-ubijaju-zar-ne

Upitan spektakl!!!

Na zloglasnoj galop trci preko prepona u Aintreeu pobjedio je desetogodišnji Walach Ballbriggs sa džokejom Jason Maquireom. Ovogodišnju trku zasjenila je smrt dva konja, nakon pada na preprekama

Deset godina star Wallach Ballbriggs, na kojem je jahao džokej Jason Maquire (na slici sasvim lijevo) pobjedio je u subotu na legendarnoj galop utrci Grand national, koja se održava na stazi Aintree kod Liverpoola. U ovoj najpoznatijoj i najozloglašenijoj galop trci konja na svijetu, koja se održava redovno još od 1836. godine, pobjedio je Ballbriggs nakon 7242 metra sa dvije i po dužine prednosti ispred Oscar Timea i prošlogodišnjeg pobjednika Dont Pusha. Džokej Maquire ušao je u trku sa kvotom 150:10 i doveo Ballbriggsa do njegove do sada najznačajnije pobjede. Vlasniku konja Trevoru Hemmingsu bila je ovo druga pobjeda njegovog konja na Grand nationalu. 2005 godine pobjedio je njegov konj Hedgeunter.

Ovogodišnja trka, koja inače u Velikoj Britaniji obara sve rekorde na sportskim kladionicama, održana je na samo 28 prepreka. U vrijeme trke, dvije prepreke su bile zabranjene i zaobiđene, jer su se u prvoj rundi, na te dvije prepreke, desili pogibeljni padovi konja i džokeja u kojima su dva konja izgubila život: Dooneys Gate i Oranis??? (na drugoj slici).

Komentariši