Izložba u Kelnu: Svijet tijela životinja

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/13455/izlozba-u-kelnu-foto-svijet-tijela-zivotinja

„Body world of animals“ (Svijet tijela životinja), naziv je izložbe, koju će posjetioci Kelnskog zoološkog vrta moći pogledati u narednih šest mjeseci.
 

Poznati njemački anatom Gunter von Hagens, koji je već pravio izložbu sa ljudskim tijelima podvrgnutim procesu „plastinacije“ i izazvao veliku pažnju u cijelom svijetu, sada predstavlja „plastinirana“ tijela životinja. Plastinacija je postupak koji podrazumijeva tretman leša određenim hemikalijama i isušivačima, a potom punjenje silikonom, što omogućava neograničenu trajnost.

U narednih šest mjeseci, ljubitelji životinja imaće prilike da u Kelnu odu na svojevrstan „anatomski safari“, na kome će, između ostalog, moći da vide 200 kilograma tešku i 1,85 metara visoku gorilu, dvije ajkule, ogromnu žirafu i njen 50 centimetara dugi jezik, „plastinirano“ tijelo medvjeda ili  40.000 mišića u slonovoj surli.

Ova fascinantna izložba sadrži ukupno 20 „plastiniranih“ tijela životinja i 120 preparacija dijelova organizma određenih životinja, ali senzaciju izložbe svakako čine dva „plastinata“ cijelog tijela slona. Jedan od „plastinata“ slona, po imenu „Samba“, težak je 3,2 tone i veličine 6 puta 3,5 metara i predstavlja najveću životinju koja je ikada u svijetu u cijelosti podvrgnuta procesu „plastinacije“.

Smail Špago

Komentariši