Otvorene nove prostorije „Kuće otvorenog srca“ u Mostaru

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/13788/svecanost-na-tekiji-foto-otvorene-nove-prostorije-bdquokuce-otvorenog-srcaldquo
Svečanost na Tekiji
Povodom gostovanja grupe mladih iz Italije, ali i obnove novih prostorija na Tekiji, danas je upriličena press konferencija u udruženju „Kuća otvorenog srca“, čiji će aktivisti biti domaćini posjete „Međunarodnog karavana mira“, kojga čine učenici, studenti i profesori iz Italije.

Projekat „Međunarodni karavan mira“ realizuju italijanske nevladine organizacije „Tenda per la pace i diritti“ (Šator za mir i ljudska prava) i „Mirni most“. U sklopu realizacije projekta mladi će, pored Mostara, posjetiti Sarajevo, Tuzlu i Srebrenicu noseći poruke mira i pomirenja.

„Mirni most“, s Antonio Campaninijem, na čelu, investirao je u obnovu novih prostorija „Kuće otvorenog srca“ Mostar. Jedini način oduživanja jeste rad, realizovanje različitih projekata i aktivnosti koje će opravdati ukazano povjerenje, a Udruženje to može postići jedino uz podršku svojih članova, kao i lokalne zajednice. Potraga za odgovarajućim prostorijama je trajala dvije godine, ali uz upornost aktivista, Gradsko vijeće je, bez ijednog suzdržanog glasa, dodijelio prostor na korištenje, što pokazuje da su i gradski vijećnici uvidjeli značaj postojanja i rada Udruženja, te su im tom dozvolom dali podršku.

Prema riječima Sadete Sefić, generalne sekretarke Udruženja, prostor je bio u potpunosti devastiran i služio je za odlaganje otpada, ali uz pomoć svih aktivnih članova i finansijske podrške „Mirnog mosta“ prostorije su konačno obnovljene i stavljene u funkciju.

Jasna Jugo, direktorica Udruženja, istakla je da je „Kuća otvorenog srca“ otvorena za sve ljude, bez obzira na polne, starosne, nacionalne, religijske i druge razlike. Udruženje već ima isplaniran program rada za mjesec maj, te najavljuje održavanje radionice studentica psihologije, Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“, te projekat „Dani otvorenih vrata“, koji počinje 12. maja. Projektom će se izraziti dobrodošlica i zahvalnost svima onima koji su podržali i doprinijeli uspješnom radu Udruženja. Osim toga, u Udruženju će se realizovati kreativne radionica za djecu i stare osobe, seminari o međugeneracijskoj saradnji i solidarnosti, kursevi kuhanja i festivale tradicionalne hrane; kulturno-umjetnički programi; ekološke akcije; susreti različitosti; psihološka savjetovanja i podršku; edukacije o zdravlju, odgoju i svim važnim segmentima življenja.

Posebnu pažnju aktivisti će posvetiti doprinosu uspostave kućne njege za bolesne i teže pokretne osobe, ali i edukaciji članova porodice o palijativnoj njezi. S obzirom na neizbježan proces starenja, fokus će biti na kvaliteti življenja i svakako na podršci starim i iznemoglim osobama i njihovoj integraciji u društvo.
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši