Vunenim grafitma protiv gradskog sivila

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/14127/nova-svjetska-ludost-foto-vunenim-grafitma-protiv-gradskog-sivila

Nova svjetska ludost
Po evropskim gradovima, od nedavno se može vidjeti jedna malo drugačija vrsta atrakcije.

Drveća po parkovima, stubovi rasvjete, razni stabilni predmeti dobivaju odjeću u vidu pulovera najrazličitijih boja. Pokret kontra sprejerima. U Njemačkoj ih zovu „Strick-Guerilla”, ili gerila koja štrika, a u Americi, odakle je ova ludost i počela, nazivaju ih „Yarnbombing”, ili bombardovanje pređom

Oni djeluju najčešće na skrivenim mjestima, njihova meta su rasvjetni stubovi, stabla ili bandere. A njihovo naoružanje su igle i vunica. Njiihova misija ima poruku: obojiti i ošareniti sivilo industrijskih gradova.

Prolaznici sa čuđenjem, ponekad i sa divljenjem, razgledaju ovo šarenilo. Ovi „bombarderi“ još žele ostati anonimni, jer im je nejasno da li je to dozvoljeno ili zabranjeno. Ako ništa drugo bar ne šteti, jer ovi se ručni radovi u odnosu na sprej grafite, vrlo jednostavno mogu odstraniti. Najčešče se šareni šal isplete kod kuće, donese na pogodno mesto u kesi, obmota oko stuba ili stabla i na licu mjesta uplete po šavu. . Koliko je ova pojava u svijetu uzela maha govori i podatak da već imaju svoj internacionalni dan, 11. jula.

A toga dana, širom svijeta pripremiće mnoga šarena iznenađenja.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši