Veležove nade – Danijal Brković

Amerikanac u Veležu: San mi je da zaigram za reprezentaciju

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/sport/fudbal/63806-FOTO-Amerikanac-Velezu-San-zaigram-reprezentaciju.html#ixzz1N3u4yYeO

I dok Amerikanci, koji igraju širom svijeta, nisu postigli nekog posebnog uspjeha u istočnoj Evropi, Danijal Brković pokušava se probiti sa FK Veležom iz Mostara, u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

 

Brković (19), rođen je u Dubrovniku, u Hrvatskoj 1991. godine, ali se doselio u Binghamton, savezna država New York kada je imao devet godina i na kraju je postao američki državljanin. Nakon uspješne karijere u srednjoj školi, gdje je igrao i centarfora i lijevo krilo, Brković je otišao u Evropu kako bi pokušao otpočeti profesionalnu karijeru.

"Igrao sam za Johnson City High school, u Binghamtonu", rekao je Brković za američki portal Yanks Abroad. "Držim rekord po broju postignutih golova. Nakon srednje škole, moj tata i ja odlučili smo da pokušam igrati profesionalni fudbal u Evropi. Ići na fakultet bila je takođe jedna od opcija, ali smo se na kraju odlučili da idem u Evropu, jer ljudi su mi rekli da sam veoma talentovan u fudbalu", rekao je Brković.

Brković se smjestio u FK Velež, iz Mostara, BiH, gdje je rođena njegova majka, a tu još uvijek žive roditelji njegove majke. Nakon igranja sa omladinskim timom prvih nekoliko mjeseci, potpisao je profesionalni ugovor sa prvim timom krajem 2010. godine i ugovor važi do kraja sezone 2012. godine.

"Moji dedo i nena žive u Mostaru. Nakon srednje škole otišao sam ih posjetiti na raspustu i dok sam bio tamo, odlučio sam da odem i pokušam u Veležu. Igrao sam tri utakmice za juniore i onda su me pozvali u prvi tim", rekao je Brković.

Kada je unaprijeđen u prvi tim, zatekao se u veoma iskusnoj prvoj ekipi, punoj igrača koji su profesionalci već godinama.

Igrao je povremeno, te je zabilježio tri nastupa u prvoj ekipi, a posljednji put to je bilo u aprilu. Ubrzo nakon toga, povrijeđen je na treningu i propustit će završnu utakmicu sezone.

Sada se oporavlja u Binghamtonu, ali bit će spreman do ljeta kada se vraća u BiH kako bi počeo profesionalnu sezonu. Velež je trenutno na 14. mjestu tabele od 16 timova, ali su na sigurnom, sa 12 bodova prednosti ispred zone ispadanja.

Uprkos tome što je igrao samo tri utakmice za prvi tim, Brković je zadovoljan kako su stvari išle u prvoj profesionalnoj sezoni, jer je to bilo sjajno iskustvo za učiti i bolji je igrač sada, nego kada je stigao.

"Sezona mi je bila dobra, sretan sam. Iako sam profesionalni igrač fudbala, još uvijek učim nešto novo svaki dan. Da, postao sam bolji igrač i definitivno razvio sam se kao igrač", kaže Brković.

Brković ima dvojno državljanstvo – i bosansko i američko. I dok još nije igrao ni za jednu od ove dvije zemlje na bilo kojem nivou, san mu je da igra za reprezentaciju i igrao bi za SAD ako bude upitan.

Brković je svjestan da se mora značajno pokazati u Veležu kako bi se našao na radaru američkog olimpijskog tima, ali vjeruje u svoju kreativnost na terenu i prednosti igrača za postizanje golova.

"Moje prednosti na terenu su brzina, dribling i činjenica da igram sa obje noge, tako da mi to daje dobru prednost da prođem odbrambene igrače i postižem golove", kaže Brković o svom stilu igranja.

Ova sezona mu je bila prvenstveno sezona učenja, sljedeće bi se stvari trebale promijeniti.

Već je razgovarao sa trenerom Milomirom Odovićem, koji ga je informirao da klub želi imati mlađi tim za sezonu 2011/12 kako bi se probili u gornji dio tabele. Brković vjeruje da će imati veću ulogu sljedeće godine.

"Moj glavni cilj sljedeće sezone je da moj tim bude blizu vrha tabele. Neki stari igrači će završiti karijeru nakon ove sezone, tako da će trener praviti mladi tim i nadati se da će nam ići bolje nego prije", zaključuje Brković.

Komentariši