Dame danas počinju sa loptanjem…a ovako je bilo nekad….

 

Uz Svjetsko prvenstvo u fudbalu za žene

 

Prvu fudbalsku utakmicu žene su odigrale još u pretprošlom vijeku, daleke 1895 godine u Engleskoj. Bila je to utakmica jednog Britanskog ženskog fudbalskog kluba.

Od tada pa do ovog najnovijeg Svjetskog prvenstva, koje se ove godine održava u Njemačkoj, ženski fudbal stalno je bio u zapećku i u sjenci muškog fudbala. Prvih godina nakon što su žene počele igrati fudbal, taj sport je važio kao nepristojan i nezdrav za nježniji spol.

Prvoj utakmici ženskog fudbala u Engleskoj prisustvovalo je respektujućih 10.000 gledalaca,

Mnogo kasnije, tek 1930. godine,  osnovan je prvi ženski fudbalski tim u Njemačkoj.

U to vrijeme djevojke su na očima nosile ručno šivene kožne naočale, a nije bila rijetkost da su neke nosile i kape, kako bi glavu zaštitile od udarca teške lopte.

Oprema se također mjenjala vremenom. Na prvim utakmicama odigranim u Engleskoj dame su nosile jednu kombinaciju pantalone-suknja, takozvane pumparice. Kasnije su počele odlačiti dresove, slične muškim, što je za ono vrijeme bilo skandalozno. A prva utakmice odigrana u Njemačkoj u Frankfurtu, završenja je prije vremena, jer su gledaoci počeli bacati kamenice u igralište. Dugo godina iza toga, sve do 1970. godine, ženski fudbal u Njemačkoj je čak bio i zabranjen.

Od početka devedesetih pa do danas ženski fudbal je u stalnom napretku. U mnogim zemljama svijeta redovno se igraju lige, a također se u organizaciji FIFA/UEFA redovno održavaju i svjetska i evropska prvenstva.

Prvi svjetski prvak bile su dame iz SAD na svjetskom prvenstvu održanom 1991. godine u Kini. Svjetska prvenstva održavaju se redovno u ritmu od četiri godine. Do sada su Amerikanke su bile dva puta svjetski šampoin, Norvežanke jednom, a na zadnja dva svjetska prvenstva dominirale su fudbalerke iz Njemačke.

Na završnom turniru ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva učestvovaće šesnaest ekipa u četiri grupe. Prvenstvo će biti otvoreno  26. juna utakmicom Nigerija – Francuska na stadionu u Sinsheimu, a finale je planirno za 17. juli na stadionu u Frankfurtu.

 

Komentariši