O sada i Canoe Safari na rijeci Trebižat

 

http://studio88.ba/bh/70/putovanja/22970/

Rijeka Trebižat je jedina ponornica u Europi koja 9 puta nestaje u hercegovačkom kamenu, te ponovno izvire. Uživati u njoj je najbolje kroz Canoe safari – cjelodnevnu atrakciju za sve uzraste…

 


Kanu izleti za sve one koji vole prirodu i aktivni vid odmora

 

Devet imena, prepuna sedrenih reljefa, skoro skrivenim, zadivljujućim prirodnim pejzažima i krivudavim tokom, hrani mnogobrojne ljude koji žive uz nju.

Postoje dva razmišljanja o nastanku imena Trebižat.

Prvi govori da je ime došlo od toga što rijeka tri puta „biži“ s površine, dok je drugo vjerojatno točnije.

Naime, ova je rijeka vrlo bogata ribom i nadasve jeguljom, koja se u starija vremena talijanski zvala Il trebizatto, pa je vrlo moguće da je po toj, sada već zastarjeloj, talijanskoj riječi i rijeka dobila ime Trebižat.

Duga je od svojega izvora u Peć-Mlinima do ušca u Neretvu u Strugama (Čapljina) 50 km i svojim najdužim dijelom prolazi i pored sela Trebižat odnosno kroz Trebižatsko polje.

Ona je nastavak toka od Posušja (Tribistovo, kota 903), tako da je susrecemo pod devet imena kako slijedi: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški).

12 km uzvodno se nalazi atraktivni vodopad Kravice, koji svojom ljepotom zadivljuje mnogobrojne turiste.

Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Visina slapa krece se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina i lišajevi.

Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna.

Rijeka Trebižat je veoma poznata i lijepa rijeka u Jadranskom slivu.

Ova hercegovačka ljepotica, s prekrasnim slapovima ne privlači turiste samo svojom ljepotom, već i sve poznatijim canoe safarijem.

Prateći suvremena turistička kretanja pod sloganom „Povratak prirodi“ Turistička zajednica Čapljina je već 1988. godine organizirala izlet Canoe safari na rijeci Trebižat.

Rijeka Trebižat je rezervat čiste i bistre vode, zelenih obala, čarobnih vodopada, laganih brzaka, bogatog biljnog i životinjskog svijeta.

Da bi sve to doživjeli organiziraju se jednodnevni kanu izleti za sve one koji vole prirodu i aktivni vid odmora. Jer i blagi porast adrenalina čini da, dan proveden na ovome izletu ostane dugo u lijepom sjećanju.

‘Kanu – izlet počinje na kupalištu Božjak kod Studenaca, a završava na kupalištu Jaz kod Struga. Dužina staze je 11 km. U ljetnom periodu, na početku izletničke rute rijeka je tiha i mirna, a kasnije postaje brža i uzbudljivija. Uz pomoć instruktora brzo će se savladati rukovanje veslom i upravljanje kanuom, te kako najlakše ući u kanu iz vode.

 

Ovaj kanu je stabilan i lagan za manevriranje, ima treće sjedište za dijete i vodootporni kontejner ili vreću za spremanje osobnih stvari. Dobit ćete sigurnosni pojas i osobno veslo, a obavezno ponijeti kremu za sunčanje. Ručak se poslužuje u prirodi na polovici puta na adekvatno pripremljenoj lokaciji. A tijekom puta može se dobiti hladan sok ili pivo, te udovoljavanje eventualnim željama gostiju za dužim zadržavanjem radi kupanja i sl.“, kazao je za Studio 88 Marinko Previšić, vlasnik agencije Canoe-M koja organizira cjelodnevne izlete.

Više detalja doznajte u razgovoru sa Marinkom Previšićem kao i na www.canoe-safari.com

 

 

Komentariši