Od 1. septembra: Kraj za sijalicu od 60W

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/16098/od-1-septembra-kraj-za-sijalicu-od-60-watti

Kraj za sijalicu od 60 Watti

Od 1. septembra ove godine, shodno već donesenim EU odlukama, moraćemo se oprostiti i od sijalice od 60 W. Kakve su alternative?

Prije dvije godine, na ovaj datum, oprostili smo se od sijalice od 100 W, a prije godinu dana i od one od 75 W. Ove sijalice se više ne mogu kupiti, a od septembra ove godine u prodavnice neće dolaziti ni sijalice od 60 W. Naravno, zatečene zalihe će se moći prodavati dok ih ne nestane.

Šta su nam alternative? Na što moramo obratiti pažnju kod kupovine novih lampi?

 

Na tržištu se već nalaze takozvane štedne lampe ili sijalice. Kod dosadašnjih sijalica, koje su već izbačene iz prodaje, obraćali smo pažnju na broj wati i po navici smo znali da one sa većim brojem wati jače svijetle, ne obražajući pažnju na činjenicu da od tih wati samo jedan manji procenat otpada na osvjetljenje, a da se najveći broj tih wati pretvara u beskorisnu i izgubljenu toplotu.

Nove štedne lampe na svom pakovanju jasno pokazuju jednu novu cifru, na koju ćemo ubuduće morati obraćati više pažnje. To je jačina svjetlosti u Lumenima. Jedna dosadašnja sijalica od 60 W stvarala je između 590 i 650 Lumena. I joü nešto za poređenje. Istu jačinu svjetlosti, koju je ranije davala obična sijalica od 75 W, sada daje štedna sijalica koja troši samo 14 W.

Umjesto dosadašnjih toplotnih sijalica, na tržištu će se nalaziti tri tipa štednih lampi-sijalica.

Halogene sijalice, koje rade na principu starih sijalica, njihova grejna nit se nalazi unutar jednog gasa. I ovdje se veći dio energije pretvara u toplotu, ali svijetlost koju proizvodi ovkava sijalica ima puno bolji kvalitet i daje moguućnost prigušenja svjetlosti posebnim šalterima.

Kompaktne sijalice rade na principu starih sijalica sa živom. Vrlo su povoljne i štedljive. I one omogućuju podešavanje jačine svjetlosti.

 

LED lampe rade sa takozvanim poluprovodničkim kristalima, koji provode struju, koja se, protičući kroz lampu, pretvara u svjetlost. One su u principu nešto skuplje od prethodne dvije, ali imaju mnogo duži vijek trajanja i odmah nakon uključenja daju svijetlost, takođe i kod nižih temperatura okoline.

Prema nekim analizama, koje je proveo njemački „Stiftung Warentest“, korištenjem štednih lampi moguća je godišnja ušteda na računu za struju i do skoro 100 eura

Ako dođe do pucanja jedne ovakve lampe, na primjer kod dječije igre, postoji opasnost od žive koja se nalazi u njima, i zato je na ovakvim mjestima potrebna i zaštita ovih lampi mrežama ili pogodnim štitnicima.

Smail Špago
 

Komentariši