Dobro je znati: Kupine dobre za anemiju

 

Kupine su bogate vitaminom C, koji je bitan za funkcioniranje imunološkog sistema i kardiovaskularno zdravlje. Vitamin C olakšava i apsorpciju željeza, pa su kupine dobre i za anemiju. Bogte su vlaknima, za razliku od većine drugog voća. Vlakno je bitno za funkcioniranje crijeva i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Također pomaže kod smanjenja holesterola.

Kupine su bogate tninom, koji zateže tki vo i po maže u sužavanju krvnih žila, što pomaže u zacjeljivanju. U tradicionalnoj medicini kupina je korište na kao oblog za rane.

Kupine sadrže i antocijanine koji sprečavaju rast stanica tumora. Također, sadrže hemikaliju C3G, koja pripada flavonoidima koji su učinkoviti protiv raka kože i pluža.

Lutein štiti oči stvara njem pigmenta u tamnim mrljama, osjetljivim dijelovima oka na stražnjem djelu mrežnice.

Pola šake kupina osigur va polovinu dnevno preporučene doze mangana, koji pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, bitnog za izgradnju kostiju.

 

Oslobođenje, 27.08.11

3 komentara

  1. Sasvim se slažem sa svime što si napisao. Ni ja ne pušim i mislim da je to sve skupa pretjerano. Nadam se samo da ti organi koje misle staviti na kutije nisu oni iz narodne usmene tradicije (polni) :). Nego, kad će zabraniti prejedanje ako se zna da najveći dio slobodnih radikala u tijelu nastaje kod varenja i da je unošenje nepotrebno velike količine kalorija višestruko štetnije od pušenja. Ko vili nek se informiše na: http://www.omega3zona.hr

    Pozdrav! 🙂
    Goran

Komentariši