Aktuelni leksikon

 

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/16642/aktuelni-leksikon-kreditna-kartica

 

Kreditna kartica

Kreditna kartica (engl. credit card, njem. Kreditkarte) je instrument bezgotovinskog platnog prometa, koji služi i kao pogodno sredstvo kratkoročnog potrošačkog kreditiranja. Osnov izdavanja kartice je pokriće na računu, odobreni kredit ili bonitet korisnika kartice.

Kreditna kartica je prvi put spomenuta u jednom naučno -fantastičnom romanu daleke 1887. godine. Proteklo je mnogo godina od tada, dok se nije pojavila prva kreditna kartica.

U New Yorku je, 1949. godine, otvoren Diners Club, u kome su se usluge mogle plaćati putem jedne ovakve kartice i ona je nosila ime Dinners Card. Master card se pojavila 1951. godine, a 1958 godine pojavila se American Express kartica. Ona je i tada, kao i danas, bila zelene boje. Stotinjak godina prije toga, tačnije 1850. godine American Express je bila firma, koja se bavila brzom isporukom i dostavom poštanskih pošiljki na zapadu USA. Njihovi expres kuriri bili su stalno na putu, ili na brzim konjima, ili u brzim kočijama. Brzi konji i kočije su nam prva asocijacija na kaubojske filmove, a čim spomenemo „western”, naravno prva asocijacija je John Wayne (Džon Vejn).

 

Krug priče o kreditnim karticama zatvaramo na ovome mjestu prikazujući njegovu kreditnu karticu American Express iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kako John Wayne, tako i ova kartica, već ulaze u krug klasika.

American Express kartica Johna Waynea biće predmet jedne memorijalne aukcije, zajedno sa drugim interesantnim stvarima, koje su pripadale ovoj legendi kaubojskih filmova.

Smail Špago
 

Komentariši