Neke pobijede sport i – Mostar!

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/16728/uoci-derbija-neke-pobijede-sport-i-ndash-mostar

Današnja prva utakmica između Zrinjskog i Veleža prilika je da se navijači oba tima, Ultrasi i Red Army, izdignu iznad politike i da pripadnost i ljubav prema klubu iskažu na dostojanstven način, bez uvreda na nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj osnovi.

Još od rata, politika svakim danom sve više podebljava linije razdvajanja u gradu, a za to su, ne rijetko, koristili i mlade ljude, koji su, zarad njihovih bolesnih ambicija i ideja, jurišali na svoje vršnjake. Bilo je u tim napadima i povrijeđenih, a naredbodavci, vješto sakriveni u svojoj tami, zadovoljno su trljali ruke.

I dok fudbaleri, treneri i uprave dva gradska rivala javno pozivaju navijače na fer i korektno navijanje, pojedinci, koji su, nažalost, dio vlasti, pokušavaju da svoje lične i interese stranaka iz kojih dolaze, preko regulacionih planova, javnih preduzeća i kojekavih drugih spornih pitanja u gradu, podmuklo prebaciti na veoma klizav teren, što se zove nacionalni interes, kako bi, u predvečerje tri utakmice Zrinjskog i Veleža, podgrijali nacionalne tenzije.

Sudeći po onome što se viđa i osjeća po mostarskim ulicama, čini se da su prokuženi i da nikome normalnom nije stalo da, radi njihovih udobnih fotelja i debelih novčanika, rizikuju vlastite živote i udaraju na druge, samo zato što imaju drugačije ime i što nisu njihove vjere. Neki od tih vrlih „zaštitnika“ nacionalnih interesa i ne znaju šta je fudbal i sport uopšte, dosta ih je koji i ne znaju gdje su Rondo i Musala, jer su ušančeni u svoje nacionalne torove, iz kojih mogu druge slati u belaj.

I sve dok je takvih i u Gradskom vijeću i u političkim strankama i dok im građani jednon konačno ne pokažu crveni karton i pošalju ih tamo odakle su i došli i gdje im je mjesto, nema sreće za ovaj ionako napaćeni i podijeljeni grad.

Stoga valja očekivati da će fudbaleri Zrinjskog i Veleža na zelenom terenu u sportskom nadmetanju pokazati ko je bolji. Treba se nadati i da će navijači oba tima bodriti svoje ljubimce na dostojanstven način i bez svega onog što nema nikakve veze sa sportom.

Stoga, neka danas poslije podne pobijedi bolji, neka pobijedi sport i neka pobijedi Mostar.

Na radost svih onih mostaroljubaca i svih n ormalnih ljudi, koji žele da žive bez mržnje i podjela.

I neka se u svijet pošalje poruka da Mostar nije crna rupa i da ima nade da on opet bude grad svih njegovih stanovnika. Bez obzira na ime, vjeru i naciju.

Fazlija Hebibović
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši