Vjerovali ili ne: “Crveni karton” za radio reportera

Fudbalski savez Njemačke, DFB izrekao je kaznu zabrane prenošenja na dvije utakmice, radio reporteru Robertu Rupertu, zbog nedoličnog prenošenja fudbalske utakmice

Da igrač dobije jednu utakmicu zabrane igranja zbog žutih kartona, ili nekoliko utakmica neigranja zbog crvenog kartona nakon grubog prekršaja, da trener dobije zabranu sjedenja na klupi na jednoj ili više utakmice, zbog vrijeđanja sudije, da fudbalski sudija dobije zabranu suđenja na nekoliko utakmica zbog lošeg suđenja, sve nam je to poznato. Da jedna ekipa dobije kaznu zbog ponašanja gledalaca, te da igra pred praznim gledalištem, jednu ili više utakmica, sve nam je i to poznato iz najnovijih dešavanja u našem fudbalu.

 

Ali, da zabranu prenošenja utakmica na radiju dobije jedan radio reporter, to još nismo ni čuli ni doživjeli. Upravo to se dogodilo ovih dana u Njemačkoj. Njihov Fudbalski savez DFB je izrekao kaznu zabrane prenošenja radio reporteru Robertu Ruperto, zbog nedoličnog prenošenja utakmice Borusija Dortmund protiv Bayer Leverkuzena.

Radio reporter Rupert redovno prenosi utakmice Borusije iz Dortmunda za navijače ovog kluba na njihovom internet portalu. Njegovi komentari su već prije toga i na you tube dobili kultni status. Na pomenutoj utakmici, koja je inače igrana u Leverkusenu i završila bez golova, podjelom bodova, i na kojoj je sudija dodijelio crveni karton igraču Borusije Mariu Götzeu, radio reporter je nezadovoljan odlukom sudije, u toku prenosa nekoliko puta upotrijebio žargon iz gledališta i poviknuo u mikrofon: „šupak”, „slijepac” i „najbolje je da ideš kući”. Kontrolnoj komisiji DFB ove riječi se nisu nimalo svidjele i izrekla mu zabranu prenošenja na sljedeće dvije utakmice, a uz to i masnu novčanu kaznu. Uz njega je novčana kazna izrečena i njegovom kolegi, Norbertu Dickelu, sa kojim on zajedno vrši radio prenose. Dickel je, inače, službeni spiker na stadionu u Dortmundu. Kontrolna komisija je naglasila da radio reporteri nisu bile neutralne osobe tokom prenosa, jer su obojica uposlenici kod kluba Borusija Dortmund.

„Mi smo u prenosu stvarno malo pretjerali”, izjavio je kažnjeni duo „Žao nam je, izvinjavamo se”.

Njihova popularnost, ovom kaznom neće biti ni najmanje ugrožena. Oni su omiljeni kod navijača Borusije. Već punih dvanaest godina ovaj duo, sa puno emocija, putem interneta prenose sve utakmica Borusije iz Dortmunda.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

1 komentar

Komentariši