Njemačka: Vinjeta i za putnička vozila na autobanovima?

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/16876/njemacka-vinjeta-i-za-putnicka-vozila-na-autobanovima

 

Uvođenje plaćanja putarine na njemačkim autoputevima čini se neizbježnim.

 

“Sve govori u prilog jednom takvom rješenju” kaže njemački ministar saobraćaja Peter Ramsauer. “Stanje putne mreže kroz Njemačku je alarmantno, a djelimično i vrlo poražavajuće. Ključ rješenja problema nalazi se u uvođenju putarine i za putničke automobile na autoputevima. Uvođenje putarina ima puni smisao, jer bi se na taj način i strani vozači uključili u finansiranje opravke i modernizacije putne mreže kroz Njemačku”, kaže dalje Ramsauer. Kroz nekoliko dana njegova stranka CSU će uspostaviti zahtjev za uvođenje putarine, a on će se za donošenje ove odluke založiti unutar vlade.

On ne isključuje mogućnost donošenje odluke o putarini do kraja 2013 godine. “Unutar koalicije prvo moramo prodiskutovati različite modele koje već imamo u ladici”. Bundeskancelarka Angela Merkel je izjavila da do donošenja ove odluke ipak neće doći u periodu ove Legislature.

U prvim pretpostavkama na visinu godišnje putarine spominje se primjer Austrije čiji vozači plaćaju godišnju vinjetu 76,50 Eura. Novac prikupljen na ovaj način išao bi direktno u fond za popravku i izgradnju puteva.

Kakvo će biti konačno rješenje i kad će do njega doći znaće se uskoro.

Komentariši