NovaSloboda u Parizu – Navijači srcem i dušom uz „Zmajeve“

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/17029/novasloboda-u-parizu-foto-navijaci-srcem-i-dusom-uz-bdquozmajeve

 

Utakmicu između Francuske i Bosne i Hercegovine pratilo je oko 80 hiljada gledalaca na punom stadionu Stade de France. Od toga, više od 20 hiljada bili su navijači naših „Zmajeva“, a među njima nalazio se i novinar portala NovaSloboda.ba

Dan dva prije utakmice, prema Parizu, već su se slijevale kolone autobusa i privatnih automobila iz svih pravaca širom Evrope. Od ranog popodneva, ulice oko stadiona bile su obojene plavo žutom bojom. Pjevalo se, igralo se, veselilo se. Susretali su se prijatelji i poznanici iz BiH i raznih krajeva i zemalja Evrope, od sjevera do juga. Ispred stadiona, na samom stadionu, za vrijeme utakmice, sve je proteklo bez i jednog najmanjeg incidenta.

Za naše navijače, domaćini su obezbijedili južnu tribinu i začudo, među našim navijačima našao se i veliki broj navijača trikolora. Uz naše plavo žute zastave, vijorile su se i zastave trikolora, a da to nikome nije ni najmanje zasmetalo. Svako je navijao za svoje.

Naši navijači su u Parizu položili svoj evropski ispit i dokazali da konačno i sa pravom i oni, sa svojim „Zmajevima“, zaslužuju odlazak na jedno veliko takmičenje. Vrata ovog Evropskog prvenstva bila su nam širom otvorena sve do 77. minute. Nije nam uspjelo od prve. Ostaje nada u dobar žrijeb za baraž i ponovljena blistava igra „Zmajeva“, kao što je bila sinoć u Parizu.

„Danas ni jedan čik od cigarete nije bila pogrešno bačen na ulice Pariza“, bio je komentar jednog našeg starijeg navijača.

I pored hektolitara popijene pive, tražio se oficijelni toalet, a izbjegavali su se ćoškovi zgrada i okolni parkovi. Naš balkanski mentalitet u potpunosti se uklopio u kulturni milje Evrope.

Jednostavno, sve je funkcionisalo kao švicarski sat. Navijači su položili ispit.

Od srca želimo „Zmajevima“ plasman na Evropsko prvenstvo, a sa njima i našim navijačima.

Smail Špago

 

 

Komentariši