Bundesliga

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/17124/bundesliga-rigorozne-mjere-prema-izgrednicima-na-stadionima

Rigorozne mjere prema izgrednicima na stadionima

Prema pisanju njemačke štampe, bundesligaši će svoje navijače kažnjavati za paljenje bengalskih baklji na tribinama i bacanje na teren, povećanjem cijena ulaznica. Malo „veseliji“ navijači prije ulaska na tribine već sada bivaju podvrgavani alko testu. Čak se pojavila i bundesligaška tabela sa granicom dozvoljenih promila alkohola na pojedinim stadionima Bundeslige.

Paljenje bengalskih baklji na stadionima Bundeslige je najstrožije zabranjeno. Ukoliko se, ipak, desi da navijači poneseni igrom upale koju tajno pronesenu bengalsku baklju na tribinama, ili se kojim slučajem desi da je bace na teren ili u pravcu terena, Njemački fudbalski savez DFB izriče visoke novčane kazne klubovima. Hanover 96 je u prošloj sezoni morao platiti preko 30.000 eura kazne zbog dimnih bombi i bengalskih baklji na tribinama i sad je klub donio odluku kojom će za svako kažnjavanje kluba udariti po džepu navijača iz navijačkog bloka. Nakon svake kazne klubu, biće povećana cijena karata u navijačkom bloku tribina.

„Ili će se naši vjerni navijači opametiti i sarađivati sa klubom, ili će plaćati. Druge nema“, riječi su predsjednika bundesligaša Hanovera 96.

O sličnom potezu, razmišljaju i u upravi Frankfurta, bivšeg prvoligaša, koji se ove sezone bori za povratak u Bundesligu. Klub je, zbog bengalskih baklji, ove sezone već platio preko 20.000 eura. Bayer Leverkusen planira, u slučaju kažnjavanja zbog neposlušnosti navijača u pogledu pirotehnike, da kaznu plati novcem iz takozvanog „navijačkog budžeta“, kojim klub plaća organizovano putovanje navijača na gostujuće utakmice. Što bude više baklji na tribinama, to će biti manje para za putovanja.

Drugi problem s kojim se klubovi žele obračunati je prisustvo alkoholiziranih navijača na tribinama i izgredi izazvani pod uticajem alkohola. Prije nekoliko dana, u štampi se pojavila neobična tabela Bundeslige sa dozvoljenim promilima alkohola kod navijača, na pojedinim stadionima. Promili se kreću od 0,8 promila na stadionu FC Nürnberga, do 1,6 promila na stadionu FC Shalke 04. U tu svrhu će svaki navijač, za koga se posumnja da je malo više „veseo“ nego što bi trebao biti, na samom ulazu u stadion biti podvrgnut alkotestu. Onima koji budu prekoračili dozvoljenu granicu neće biti dozvoljen ulazak na tribine stadiona, ili će biti upućeni na šetnju dok se ne otrijezene. U nekim klubovima se čak vodila diskusija oko potpune zabrane upotrebe alkohola na stadionima, ali se klubovi, takođe, povode za zaradom od prodaje alkoholnih napitaka prije, u vrijeme i poslije utakmice.

Njemačka policija, koja obezbjeđuje stadione Bundeslige, ima jasan stav da je alkohol glavni elemenat nasilja i povrede zakona na fudbalskim stadionima i pri tome ističu, što putovanje na utakmicu traje duže, utoliko se više popije alkohola.

Na stadionima u Hanoveru i u Gelsenkirchenu alkotest se redovno vrši po slobodnom uzorku. U Hanoveru se kontroliše u prosjeku 70 navijača, a u Gelsenkirchenu 100. Od kako se provodi alkotest na ovaj način, stiče se utisak da na utakmice dolazi manje pijanih, riječi su policije. Ovih danan većina bundesligaša je upozorila svoje navijače o provođenju ovih mjera i o dozvoljenim promilima, te o neugodnostima koje im se mogu desiti ukoliko ih se ne pridržavaju.

Tabela dozvoljenih promila alkohola na stadionima Bundeslige izgleda ovako:

1. FC Nürnberg 0,8 promila
Hertha BSC 0,8
Borussia Mönchengladbach 1,1
1.FC Köln 1,1
TSG Hoffenheim 1,2
Vfb Stuttgart 1,4
Havover 96 1,6
Shalke 04 1,6

Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši