Domaća kokošija čorba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/17244/pocinje-vrijeme-prehlada-domaca-kokosija-corba

Počinje vrijeme prehlada

Domaća kokošija čorba

Domaća kokošija čorba je domaća, skuhana kokošija čorba. U starim zapisima, još iz četrnaestog stoljeća, spominje se domaća kokošija čorba kao vrlo djelotvorno sredstvo za liječenje prehlade.

Šta je u njoj i zašto je tako zdrava?

Zašto nam domaća kokošija čorba pomaže kod prehlade?

Mayo klinika iz Amerika provela je jednu studiju sa 500 pacijenata i došla do saznanja da kokošija čorba skraćuje vrijeme trajanja prehlade. Razlozi: domaća kokošija čorba blokira određenu vrstu bijelih krvnih zrnaca u organizmu, pod nazivom neutrofili, koji su ustvari najodgovorniji za razvoj prehlade u tijelu čovjeka. Ovi neurofili oslobađaju se u velikim količinama, naročito kod virusnih infekcija, dakle kod prehlade.

Prilikom kuhanja kokošijeg mesa, oslobađa se bjelančevina cystein, koja djeluje na smanjenje upale i oticanje sluzokože.

Kokošija prsa posebno sadrže mnogo cinka, koji je vrlo važan za jačanje imunog sistema organizma. Osim toga, kokošije meso sadrži i amino kiselinu histidin, koja se oslobađa kod laganog kuhanja kokošijeg mesa, a omogućuje da čovječiji organizam bolje preuzima cink iz kokošijeg mesa.

Pomaže li kokošija domaća čorba i protiv drugih zdravstvenih tegoba?

Da! Japanski istraživači su utvrdili da kokošija čorba sprječava stvaranje jednog hormona koji je odgovoran za sužavanje krvnih sudova pa i za povišen krvni preitsak. Dakle, domaća kokošija čorba djeluje na snižavanje krvnog pritiska. Ko ima problema sa povišenim krvnim pritiskom, trebao bi ovu čorbu jesti barem jednom do dva puta sedmično.

Kako se pravi domaća kokošija čorba?

Potrebna je jedna kokoš, 100 grama mrkve, 80 grama luka, 60 grama poriluka, pola korijena peršuna, pola korijena celera i so.

Kokoš i sve sastojke staviti i lonac, kao na slici, preliti hladnom vodom da kokoš bude sva u vodi. Čorbu kuhati lagano. Ukoliko se kokoš skuha brzo, proteini u mesu će se zgrušati i izgubiće se njihovo zdravstveno djelovanje. Zbog toga, čorbu treba kuhati na temperaturi između 80 i 90 stepeni, oko sat i po. Važno je povremeno odstranjivati pjenu, koja se kupi na vrhu lonca. Na kraju kuhanja, kokoš treba raskomadati, a kosti odstraniti.

Kad je najbolje vrijeme za jesti ovakvu čorbu?

Čim se pojave prve naznake prehlade, upala grla ili hunjavica, potrebno je dnevno pojesti tanjir do dva ovakve čorbe, toliko dugo dok se ne osjeti poboljšanje stanja. Važno je pojesti kompletnu čorbu, dakle i kokošije meso i povrće. Samo tako se postiže potpuno zdravstveno djelovanje.

Da li nam može pomoći kupljena gotova kokošija supa iz kese ili iz konzerve?

Ne! Supe iz kese ili iz konzerve sadrže samo manju količinu kokošijeg mesa. Pobijediti prehladu i ozdraviti može se samo sa domaćom, skuhanom kokošijom čorbom.

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši