Happy birthday: Telefon slavi 150. rođendan

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/17316/happy-birthday-foto-telefon-slavi-150-rodendan

Danas je telefoniranje samo jedna od mnogobrojnih funkcija koje nam omogućuju moderni mobilni telefoni. Fotografisati, snimati kratke filmove, surfati po internetu, GPS navigacija, sve to nije nikakav problem za mobitele novije generacije. Prije 150 godina, o sadašnjim hightech aparatima nije se moglo ni razmišljati, jer je u to vrijeme telefon tek bio izmišljen.

„Konj ne jede salatu od krastavaca“, bila je prve rečenica koju je Philipp Reis izrekao u slušalicu telefona, u oktobru 1861. godine, kod prvog javnog predstavljanja telefona.

Nakon ove rečenice, telefon se u narednim decenijama dalje razvijao i napredovao. Prvi mobilni telefoni pojavljuju se 1958. godine i on i su u to vrijeme bili teški oko 16 kilograma, i po cijeni od 15 hiljada tadašnjih njemačkih maraka mogao se ugraditi u auto. Prvi pravi mobitel pojavio se na tržištu tek 1983. godine, bio je težak 800 grama, s njim se moglo telefonirati oko sat vremena i imao je cijenu od 4.000 dolara.

Uz ovaj jubilej, sto pedesetu godišnjicu telefona, može se sa sigurnošću potvrditi da ni jedan električni uređaj u ovom vremenu nije doživio veći napredak i razvoj. Dok je prije petnaest godina bilo revolucionarno kad se pojavio prvi mobitel sa kolor displejom, danas nas proizvođači skoro svakodnevno bombarduju sa novim funkcijama i mogućnostima mobitela.

Smail Špago
 

 
NovaSlo

Komentariši