Iz požutjele štampe, prije 101 godine

 

20 miliona za jedan boks meč

 

Prije tačno 101 godine bečke novine „Reichpost“ u izdanju od 3. jula. 1910. godine donose jedan interesantan članak iz svijeta boksa. U tada dalekom San Francisku u Americi bokserske rukavice ukrstili su do tada neporaženi, bivši šampion u teškoj kategoriji Jef Jeffers, bijelac, i aktuelni svjetski šampion u teškoj kategoriji Jad Johnson, crnac. Ovo bijelac i crnac je u novinskom tekstu posebno naglašeno, jer je to bilo vrijeme, kad crnci u Americi još nisu imali ista prava kao bijelci. Da su se u boksu od pamtivjeka vrtile basnoslovne sume novca pokazuju podaci u tekstu iz tadašnjih novina.

 

“Reichpost, 3. juna 1910. godine

 

20 miliona za jedan boks meč

 

Iz New Yorka stiže izvještaj: Sa kolikom strašću čekaju amerikanci na jedan veliki momant, u kojem će poznati bijeli bokser Jim Jeffries ukrstiti snagu i šake protiv crnca («negera») Jada Johnsona, o tome jednu lošu sliku daju velike sume, koje će u ovome meču biti ili dobijene ili izgubljene, zarađene ili žrtvovane. Veliki meč će se održati 4. juna 1910. godine u San Francisku. Kako god da se završi ovaj meč, oba učesnika će iz njega izaći puno bogatiji i moći će ostatak života ugodno živjeti od kamata. Ako pobjedi Jeffries, on će za pobjedu dobiti 303.000 kruna, onda jednu premiju od kinematografskih prikazivanja od 1,220.000 kruna, za svjetsku turneju na koju će krenuti u slučaju pobjede prema ugovoru još 60.000 kruna, uz 240.000 kruna koje dobija za sadašnju turneju, tako da je to ukupno 2,476.320 kruna. Crnac će u slučaju poraza zaraditi 1,640.320 kruna, tačno 101.000 kruna za premije, 1,220.000 kruna za kinematografsko prikazivanje, koje bokseri dijele popola, i 80.000 kruna koje će zaraditi na dosadašnjoj turneji. Ukoliko crnac pobjedi smanjiće mu se primanja od kinematografa, jer će interes u tom slučaju biti manji. Dakle Johnson će i u slučaju pobjede zaraditi ukupno 1,440.000 kruna, a Jeffers i u slučaju poraza 1,707.660 kruna. Ne samo bokseri, nego i promotori, iz ovog bokserskog duela izaći će puno bogatiji. U San Francisku je za ovaj meč uređena jedna posebna arena koja može da primi 30.000 gledalaca. Mjesto za borbu je ovalno, širine oko 260 stopa. Ulaznice koštaju između 20 i 200 kruna, sa prosjekom od 80 kruna. Potražnja za ulaznicama je ogromna, a svih 30 hiljada karata su planule. To znači da je zarada samo od karata, čistih 2,400.000 kruna. Od ove sume će biti odbijeni troškovi izgradnje arene, honorari za sudije i dodatne troškove. Od reklama i sličnog, promotori će zaraditi narednih 1,200.000 kruna. Uz to dolazi ugovor o pravima prikazivanja meča u kinematografima, od čega promotori dobijaju trećinu zarade, ako Jeffries pobjedi 1,220.00 kruna, a ako pobjedi Johnson 660.000 krune. Sve u svemu kroz ovaj boks meč vrtiće se suma kapitala od ukupno 20 miliona kruna, i to bez zarade na kladionicama.»

 

U pozadini ovoga teksta istražili smo pobliže podatke o ovom meču i ovim bokserima, pošto njih dvojica kod nas nisu baš najbolje poznati. Interes za ovaj meč bio je ogroman jer je Jeffries bio svjetski šampion u boksu do 1905. godine i neporažen otišao sa ringa. Promotori su ga namamili ogromnom sumom novca na još jedan meč, protiv tadašnjeg šampiona Johnsona. U vrijeme Jeffriesove aktivne karijere on je izbjegavao meč sa  Johnsonom, ne zbog rasne segregacije, jer tada nije ni bio običaj da bijelci boksuju protiv crnaca. Tada je on jednostavno ignorisao Johnsonove službene izazove. Meč u San Francisku je završio pobjedom Johnosona u 14. rundi, nakon prekida, pošto je Jeffriesov sekundant ubacio peškir u ring. Nakon skoro šest godina odsustva sa ringa Jeffries nije bio više onaj stari. Samo za ovaj meč morao je reducirati svoju težinu za punih 45 kilograma.

I još jedna napomena. U novinskom tekstu iz 1910. godine, u austrijskim krunama navedena zarada Jeffriesa, iznosila je tadašnjih 100.000 američkih dolara, što je i u dolarima tada bila jedna basnoslovna suma.

1 komentar

Komentariši