Čuvajte se novogodišnje pirotehnike

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/18650/upozoravajuce-fotke-foto-cuvajte-se-novogodisnje-pirotehnike

Nijemci uoči svake Nove godine potroše oko 100 miliona eura za pirotehniku.

Prodaja je ograničena samo na tri prednovogodišnja dana. Prema propisima EU, ove godine će vatromet biti i glasniji i šareniji i veći, ali i skuplji.

Šta je novo ove godine. U pirotehničkim sredstvima, od ove godine odobreno je, shodno EU propisima, čak 500 grama eksplozivne materije, u odnosu na dosadašnjih 200 grama po jednoj pirotehničkoj bateriji. A to znači: veći efekti, duže trajanje gorenja. Na svim proizvodima stoji da su ispitani na sigurnost. Koliko će to igrati ulogu, saznaće se prvog novogodišnjeg jutra, kad se saberu izvještaji o broju povrijeđenih, broju poginulih, broju požara i o materijalnoj šteti izazvanoj novogodišnjim vatrometom.

Profesionalni vatrogasci iz Hamburga napravili su jednu kratku fotoreportažu, kao upozorenje od zloupotrebe pirotehničkih sredstava u Novogodišnjoj noći. Slike govore više od bilo kakvih riječi.

Raketa je postavljena na početnu poziciju (1), zatim upaljena (2), leti ka nebu, a muškarac vrišti od bolova, od opekotina (3). Posljedica ove igre su ovakve rane (4)…
(Foto:Feuerwehr Hamburg)

Priredio: Smail Špago

 

 
NovaSloboda.ba
 
 

Komentariši