Genijalni crno-bijeli, nijemi film!

Gledali smo za vas

„The Artist”- genijalni crno-bijeli, nijemi film

Bez kolora i bez jedne izgovorene riječi, film „The Artist“ odaje počast kinu. Film je napravljen za filmske sladokusce i istinske ljubitelje kina. Od ovog filma u kinu možete čuti samo muziku i smijeh zadovoljnih gledalaca. Novine su pune pohvalnih kritika. Sa punim pravom. Jedna dirljiva filmska priča. Čovjek ne mora biti veliki cineast da bi ga ovaj film očarao. Dovoljno je voljeti film, i kino, naravno. Samo da nam je još kino!

„The Artist”, („Umjetnik”), film francuskog režisera Michela Hazanaviciusa je najljepša ljubavna izjava kinu kao instituciji. Komični momenti, dramatična radnja i vrlo šarmantni glumci. Sve u svemu: trijumf u svakom pogledu.

 

Priča: Film govori o američkoj zvijezdi nijemog filma Georgu Valentinu (glumi ga Jean Dujardin), koji se krajem dvadesetih godina prošlog vijeka ne snalazi najbolje pri prelasku sa nijemog na tonski film. Mlada glumica Peppy Miller (glumi je Berenice Bejo), prilikom premijere najnovijeg Valentinovog nijemog filma, slučajno se na crvenom tepihu našla pored njenog idola Valentina. Novinari ih fotografišu zajedno i novine su pune naslova „Who’s that girl?” Peppy odlazi na kasting za jednu ulogu u novom Valentinovom filmu. Zahvaljujući fotosima iz novena, dobija tu ulogu, pleše u filmu sa Valentinom, pokazujući svoj raskošni talenat. Prelazak na tonski film, Valentinu pada vrlo teško, ne snalazi se i preko noći ostaje bez posla. Hollywoodska mašinerija, pod rukom moćnog producenta Zimmera (glumi ga John Goodman) od mlade glumice vrlo brzo stvara filmsku zvijezdu. Dok je mlada glumica Peppy u usponu slave, Valentino sve dublje pada u depresiju. Slava Georga Valentina blijedi, ali mlada Peppy ne dopušta da njen dojučerašnji filmski idol padne u zaborav…

 

Film je snimljen u crno bijeloj tehnici, na formatu 4:3, sa međutitlovima, a u čitavom filmu nije progovorena ni jedna jedina riječ. Ova romantična drama/komedija je prvi put prikazana prošle godine na Kanskom festivalu, u oktobru je startovala u francuskim kinima, a u ovih dana i u Njemačkoj. Od internacionalne filmske kritike film je prihvaćen kao briljantni hommage zlatnoj eri Hollywooda. Do sada je ovaj film dobio više od 30 internacionalnih filmskih nagrada, a među njima Zlatni globus. Na dodjeli Zlatnog globusa Jean Dujardin je proglašen najboljim glumcem. Dobri poznavaoci filmskih prilika su gotovo sigurni: Slijedi Oscar!

 

Film „The Artist“ je ove godine nominovan za deset Oscara.

Smail Špago

NovaSloboda.ba
http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/19194/gledali-smo-za-vas-bdquothe-artistrdquo-genijalni-crno-bijeli-nijemi-film

Komentariši