Tigrići prvi put u šetnji

Da odvratimo malo pažnju od svega okolo…

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/19459/keln-tigrici-prvi-put-u-setnji

Došli su na svijet početkom novembra. Tek od prije nekoliko dana počeli su izlaziti u šetnju, na zadovoljstvo velikog broja posjetilaca

Posjetioce zoološkog vrta u Kelnu ovih dana posebno privlači prostor u kome se kreću trojke, tigrići, novi stanovnici ovog vrta. U novembru su u ovome zoološkom vrtu došli na svijet, a odnedavno se mogu samostalno kretati. Jedan brat i dvije sestre: Jegor, Mila i Finja, još uvijek se drže čvrsto, jedno uz drugo. Sa pristojne udaljenosti na njih pazi njihova mama Hanya.

 

Tigrići se igraju, grle i maze. Hladnoća im ne smeta mnogo. Uostalom, oni pripadaju posebnoj vrsti sibirskih tigrova, kojima je u genima otpornost prema velikoj hladnoći.

Ovo je prvi put, nakon 20 godina, da u jednom zoološkom vrtu na svijet dođu mladi od sibirskog tigra Amur.

Nakon rođenja, mladunci su bili teški oko 600 grama, bili su četvorke, ali je jedna beba uginula nakon sedam dana. Sada su tigrići teški oko deset kilograma, a uz majčino mlijeko počeli su dobijati i redovnu hranu. Otac Altai je još uvijek odvojen od mladunaca, jer bi jedan kontakt mogao biti opasan po mladunčad. Tek kasnije će se familija naći na okupu.
(izvor: express.de)

Priredio: Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

 

 

2 komentara

Komentariši