Njemački sudija zaplijenio facebook account osumnjičenog

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/19640/facebook-i-kriminal-njemacki-sudija-zaplijenio-facebook-account-osumnjicenog

Facebook i kriminal

Njemački sudija zaplijenio facebook account osumnjičenog

Jedan sudija iz Reutlingena (Njemačka) je, u svrhu sprovođenja sudskog procesa, zaplijenio facebook account osumnjičenog i time se zasigurno upisao u istoriju njemačkog sudstva.

Jedan osumnjičeni dvadesetogodišnjak je putem facebooka dao tip svojim jaranima za provalu u jedan stan. Momak je nakon toga uhapšen. Sudija mu je prebacio saučesništvo u provali u stan. Iz tih tazloga, sudija je zaplijenio njegov konto na socijalnoj mreži facebook.

Razlog: Sudija želi koristiti facebook kao dokazni materijal, jer osumnjičeni može, ne samo putem mobitela, nego i putem facebooka kontaktirati sa ostalim saulesnicima, „kako prije, tako i poslije učinjenog djela”. Ovo je sapoštio glasnogovornik suda.

Sudija će ispitati podatke sa facebooka, kontakte i korespodenciju osumnjičenog i to iskoristiti kao dokazni materijal. Slično iskustvo već je imao jedan sud u Irskoj, gdje je, za potrebe sudskog procesa, obavljen pristup podacima optuženog na facebooku.

Ovim potezom, Okružni sud u Reutlingenu će se zasigurno upisatu u istoriju sudstva u Njemačkoj, jer, kako kažu eksperti, takvo nešto, do sada, još nije bilo preduzeto ni u jednom sudskom procesu u Njemačkoj.

Smail Špago
 

 

 

Komentariši