Evlija Čelebija ponovo u Mostaru

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/19786/danas-u-mostaru-foto-izlozba-o-evliji-celebiji-bdquopreko-brda-i-planinaldquo

Izložba o Evliji Čelebiji „Preko brda i planina“

Narodna biblioteka Mostar i Kulturni centar „Yunuz Emre“ iz Sarajeva organizovali su danas svečano otvorenje izložbe o čuvenom putopiscu Evliji Čelebiji pod nazivom „ Preko brda i planina“.

Otvorenje je upriličeno u prostorijama „Kluba čitalaca“ Odjeljenja Narodne biblioteke na Luci.

Zlatko Hadžiomerović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, izrazio je očekivanja da će izložba još više pokazati značaj čuvenog pisca, koji je pohodio ove krajeve i o čijim ljepotama je dosta pisao.

Izložba će, prema riječima Rasima Prguda, direktora Narodne biblioteke, ukazati na veliki značaj posjeta Mostaru i Hercegovini čuvenog putopisca. Izrazio je očekivanja da će izložba privući dosta posjetilaca, posebno učenika i studenata.

„Evlkija Čelebija je najveći putopisac svog vremena, a ova izložba pokazuje gdje je sve onb bio i šta je zapisivao o gradovima u kojima je boravio. Htjeli smo, ovom izložbom, ukazati stanovnicima Mostara i Hercegovine, koje je, kao i sve druge, Evlija obilazio na konju, njegovo viđenje ovih prostora, što u sadašnjem vremenu ima neprocjenjivu vrijednost“, kazao je, između ostalog, Nuri Turkyilmaz, koordinator obrazovanja u urskom kulturnom centru „Yunuz Emre“ u Sarajevu.
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši