Fasliđan – Bosiok, Bosiljak, Ocimum basilicum L.

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/19/bosiok2.jpg/][IMG]http://img19.imageshack.us/img19/9682/bosiok2.jpg[/IMG][/URL]

 

Narodna imena
Bosiok, bosilje, fasliđan, masliđan, bažilek, baselak, basilje, bašelak, bosilek, vasleđen, đen, mislođin, murtela, pitomi vesligen, faslidžan,  fesligen, fesliđan.

Istorijat i rasprostranjenost

Bosiljak potiče iz Indije, već pre 5.500 godina poznavali su ga Egipćani, a u starom Rimu u vrijeme vladavine Julija Cezara bio je cjenjena ljekovita i začinska biljka. Na prostor Srednje Evrope prenijeli su ga monasi u XII veku.  Danas je rasprostranjen na širem području Mediterana.

Botaničke i morfološke karakteristike
Bosiljak je jednogodišnja, zeljasta biljka, razgranate stabljike visine  30-80cm. Stabljika je četverougaona, dlakava, sitnoizbrazdana. Listovi su jajoliki i na kraju šiljasti na dugim peteljkama,  najčešće  zeleni, ali postoji i ljubičasti bosiljak, koji, uglavnom, služi kao ukrasna biljka. Listovi su   pokriveni dugim, kovrdžavim dlačicama. U gornjem dijelu stabljike nalaze se mali, beli dvousnati cvetovi. Višebojni su, bijeli, ružičasti ili purpurni. Prijatnog je mirisa, a ukusa je gorkog i aromatično ljutog.
Hemijski sastav
Bosiljak sadrži  0,4-0,8% eteričnog ulja, tanine, saponine, gorke materije i dr. Kvantitativno dominantna koponenta eteričnog ulja je metilkavikol (13,5-87,2%), a zatim linalol (1,1-69,0%) i metileugenol (7-13, 2%).
Ljekovitost
Bosiljak umiruje, opušta, uspavljuje. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospješuje varenje i izaziva apetit. Efektan je u sprječavanju parandetoze. Eterično ulje bosiljka djeluje antiseptički, antiinflamatorno. Dobar je karminativ, antispazmolitik, ekspetorans, stimulator sekrecije žuči i pankreasa, karminativ, antidepresiv. Utvrđeno je njegovo pozitivno dejstvo na inhibiciju brojnih mikroorganizama i gljivica kao: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Botrytis fabae, Candida albicans, Klebisiella pneumoniae.
 
Upotreba
Bosiljak se upotrebljava u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i u kulinarstvu. Ovim začinom se začinjavaju čorbe, sosovi, paštete, kobasice jela od jaja, svježi sir i dr.

Komentariši