Pet godina zatvora za fudbalskog huligana

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/20323/zbog-petarde-foto-pet-godina-zatvora-za-fudbalskog-huligana

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/843/10septembarosnabrck.jpg/][IMG]http://img843.imageshack.us/img843/2695/10septembarosnabrck.jpg[/IMG][/URL]

 

Zbog petarde

Pet godina zatvora za fudbalskog huligana

Sud u Osnabrücku (Njemačka) osudio je izgrednika sa fudbalskog stadiona, po imenu Juri C. (24), na pet godina strogog zatvora, jer je na utakmici treće lige između Osnabrücka i Preussena iz Münstera, bacio divovsku petardu u stadion i tom prilikom povrijedio 33 osobe.
  Nadati se da će ovakva kazna konačno natjetrati huligane da razmisle prije nego što ubuduće nešto slično naprave na stadionima.

Slučaj se desio u septembru prošle godine. Izgrednik je, i pored kontrole na ulasku u stadion u Osnabrücku, unio divovsku petardu, sakrivenu u donjim gaćama. Petardu je neposredno prije početka utakmice bacio u pravcu tunela, kroz koga igrači izlaze na stadion. Pri tome je povrijedio jednog policajca, koji je zadobio čak 53 otvorene rane od letećih dijelova petarde. Povrijeđene su još 32 osobe, a među njima i petoro djece, od kojih su neki zadobili trajno oštećenje sluha. Ekspolzija je izazvala zvučni udar jačine 150 decibela. Interesantno je da je huligan otkriven i uhapšen naknadno, sedam dana nakon učinjenog djela, putem video snimaka i fotografija načinjenih na stadionu, a prepoznat je po fotografiji na profilu jedne socijalne mreže na internetu.

Sada huligan, porijeklom Italijan, inače navijač Preussena iz Münstera, mora iza rešetaka. Pored zatvorske kazne, on će morati isplatiti još 50.000 eura odštete, a nakon izdržavanja polovine kazne biti će protjeran iz Njemačke u njegovu domovinu Italiju, sa trajnom zabranom ulaska u Njemačku.

Optuženi je na suđenju priznao da je izvršio navedeno djelo i pri tom potvrdio da je bio pod jakim uticajem alkohola i droga.

Sudija je kaznu obrazložio kao generalnu prevenciju i primjer drugim navijačima, da ubuduće ne čine slične stvari na stadionima.

Ovakva odluka sudskih organa pozdravljena je od strane Njemačkog fudbalskog saveza DFB, i ide u prilog odluci o trajnoj zabrani upotrebe pirotehničkih sredstava na stadionima, a naišla je i na odobravanje šire javnosti.

(fotosi: polizei)

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba
 

Komentariši