Knjiga – Ćesar na ćupriji

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/38/esarkoricat.jpg/][IMG]http://img38.imageshack.us/img38/1330/esarkoricat.jpg[/IMG][/URL]

 

Uskoro dajem u štampu novu knjigu: "ĆESAR NA ĆUPRIJI". Promocija negdje na ljeto u Mostaru.
Radi se o povijesnom romanu (ili romansiranoj povijesnoj priči) o posjetu cara i kralja Franje Josipa Mostaru. Tom povijesnom posjetu, po mojem sudu nije posvećena dovoljna pozornost u našoj literaturi. Inače, posjet Mostaru se dogodio 3.juna 1910.g. u sklopu posjeta Bosni i Hercegovini i trajao je samo nekih četiri sata, no on po tome ne bi bio nimalo zanimljiv da se u sve nije uplela činjenica da je za vrijeme posjeta Njegova Veličanstva bio planiran atentat na njega. Na osnovu povijesnih činjenica u knjizi povezujem tri lika: Nj.V.Franza Josepha I, njegova domaćina za vrijeme posjeta – tadašnjeg mostarskog gradonačelnika Mujagu Komadinu i atentatora Bogdana Žerajića. Na kraju knjige će biti i nekih pedesetak slika iz toga perioda povezanih s posjetom cara.

„…Car, Mujaga i Bogdan – svaki na pripadajući način i na sopstvenoj sceni čine svoje vrijeme, najavljuju buduće i ma koliko se to njihovo doimalo prolazno kao prašina i san, Vrančić čuva kao javu. Nepristrasan u modelisanju lika Franje Josipa, melanholičnog, umornog starca, čije se carstvo trese i zanesenog, buntovnog Bogdana, zagledanog u pravednije – pristrasan je u portretisanju promućurnog trgovca, mudrog narodnog tribuna i dobročinitelja Mujage, jer mu je model za monumentalni reljef Mostara od kojeg se, za one koji poznaju autora, emotivno ne može distancirati. Slike tog minulog Mostara, nakon čitanja, ostaju zauvijek u očima i mislima. …“ (Iz predgovora Miše Marića)

Autor: Tibor Vrančić

Komentariši