Slučaj Muamba

U zatvor zbog rasističkog vrijeđanja na internetu


Pisanje kratkih nepromišljenih poruka na internetu može biti itekako opasno.
Neposredno nakon što se fudbaler Muamba, za vrijeme utakmice između Tottenhama i Boltona, zbog kolapsa srušio na terenu, i dok su brojni gledaoci na stadionu i pored malih ekrana ostali šokirani i nadali se da će sve proći u redu, student iz Welsa je na Twitteru napisao poruku u kojoj je tvrdio da je Muamba već umro i dodao „LOL“ (kidam se od smijeha). Zbog rasističkog ispoljavanja sada mu slijedi zatvor.

 

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/651/muamba2.jpg/][IMG]http://img651.imageshack.us/img651/1043/muamba2.jpg[/IMG][/URL]

 

Student Liam Stacey iz Swansea (Wels) nije računao sa tim što se njemu može desiti, kad je u pijanom stanju na Twiteru napisao poruku, koja je imala rasističku pozadinu. Sud u Swanseu ga je osudio na 56 dana zatvora. On je, između ostalog, na Twitteru je opsovao Muambu i napisao da je već mrtav, a uz to dodao jedno kratko „LOL“ (kidam se od smijeha).

Fudbaler Muamba se za vrijeme utakmice FA kupa između Tottenham Hotspura i Boltona doživio je zastoj rada srce. Srušio se nasred terena i samo zahvaljujući brzoj intervenciji na jednoj Londonskoj klinici, spašen mu je život. Stacey se izvinio zbog gluposti koju je napisao i dodao da je u momentu pisanja izjave na internetu bio potpuno pijan. A kad je policija došla po njega i uhapsila ga, i sam je pao u nesvjest. Međutim, sve to ga neće spasiti od boravka iza rešetaka.

Internet i piskaranje raznoraznih nepromišljenih izjava i poruka, za mnoge je postala neoprezna zabava. U svijetu se na te stvari gleda sasvim drugim očima. A za učinjeno se mora odgovarati pred zakonom. Bez razlike.

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

Komentariši